Krönika: Då havererar den svenska viltförvaltningen

Kungsbacka (JJ) Man slutar aldrig förvånas över det vargvänner och jaktmotståndare skriver på Facebook. Allt är jägarnas fel, är parollen de debatterar under.

Den dagen jägarna och deras hundar inte hjälper till havererar den svenska viltförvaltningen. Foto: Mikael Moilanen

Den pågående skyddsjakten på hybrider i Sörmland kringgärdas av en riktigt unken debatt. Kända vargvärnare hävdar på fullt allvar att bortrensningen av korsningar mellan tamhund och varg bara är en förtäckt utrotning av varg i Sverige.

Nej, istället borde hybriderna sövas ned och flyttas till en djurpark, tycker någon. För så gör man i andra länder. Och naturligtvis är det blodtörstiga jägare som ligger bakom skyddsjakten.

Inte för ett ögonblick stannar de upp och grubblar kring det faktum att jägarna faktiskt gör en jätteinsats för samhället. Jägarna ställer upp och jobbar gratis, hjälper samhället att få bort oönskade inslag i vargstammen, trots att de riskerar att förföljas framförallt på Facebook.

Nytt argument mot löshundsjakt

Dessa vargvänner borde leka med tanken vad som händer om hundgenerna får fäste på allvar i populationen. De borde grubbla på varför samhället, som inte drar sig för att lägga hur stora resurser som helst på de svenska vargarna, är så mån om att hybridflocken ska skjutas.

De mest militanta har nu också fått ett nytt argument för varför löshundsjakt ska förbjudas. Naturligtvis är det en icke ansvarstagande jägare som låtit sin hund para sig med en varg. Suck…

Jakten på Södertörnsvargen i Stockholm är ett annat sorgligt exempel. I det fallet är det också de onda jägarna som ligger bakom att den extremt närgångna vargtiken skyddsjagas.

Och alla som håller med om det, forskare, politiker, tjänstemän, jurister i domstolar och så vidare, ska naturligtvis misstänkas för att vara allierade med de onda jägarna.

Då havererar viltförvaltningen

Därför spekuleras det nu hej vilt i vilka domare i vilka domstolar som är jägare och därmed partiska och jäviga. Inte för ett ögonblick betänker man vad forskare och till med de pålästa värnarna säger:

Området där vargtiken lever är alldeles för litet för ett vargrevir och att det på sikt blir farligt att ha ett stort och potent rovdjur som stryker alldeles inpå hundägare och även tar jaktsprång efter joggare.

Till och med när länsstyrelsens personal i renskötselområdena avlivar exempelvis vargar från helikopter, så handlar det om blodtörsten hos jägarkåren.

Politikerna måste lyfta blicken från alla stelbenta EU-direktiv och internationella överenskommelser och inse att framförallt vargfrågan är på väg att bli ett riktigt allvarligt samhällsproblem

Den dagen jägarna inte längre ids hjälpa till med viltförvaltningen, av risk för att förföljas bland annat på Facebook, då havererar den svenska viltförvaltningen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser