Kronhjortarna breder ut sig i Småland

Allt fler kronhjortar har vandrat in i Kronobergs sydöstra delar. Två kronhjortsskötselområden finns redan och ansökan om att få registrera ytterligare ett har lämnas in till länsstyrelsen.

– Stammen här ökar sakta men säkert. Kronhjortarna trycker på i länets sydöstra hörn från Kalmar län och Blekinge, säger viltförvaltningshandläggare Helén Knutson på länsstyrelsen i Kronoberg.
Hon har nu fått in en ansökan från Linneryd om att få bilda ett kronhjortsskötselområde. Sedan tidigare finns skötselområde för kronhjort i Älmeboda och Södra Sandsjö.

Jaktsäsongen 2010-2011 var avskjutningen i Kronoberg nio kronhjortar – sex i Älmeboda och tre i Södra Sandsjö. Ett de vuxna handjuren i Älmeboda var en tjur på 17 taggar.
I ett kronhjortsskötselområde är jakt tillåten 16 augusti – 31 januari, men från starten och fram till den andra måndagen i oktober får endast hind och kalv jagas och då bara som smyg- eller vaktjakt. Där skötselområde saknas får årskalv jagas under den första delen av jakttiden.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser