Kronhjort naturlig föda för varg!

Aktiv utsättning av kronhjort i det mellansvenska vargbältet skulle lösa många problem och konflikter, skriver viltekologerna Anders Jarnemo, högskolan i Halmstad, Petter Kjellander, SLU, och Olof Liberg, tidigare Skandulv, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Enligt forskarna är kronhjort ett mer naturligt byte för vargen än vad älgen är. Om vargen går över till kronhjort konkurrerar den inte lika mycket med jägarna om älg.  

Hjortarnas kost innebär dessutom betydligt mindre skogsskador än vad älgarna orsakar. De tre anser att kronhjorten skulle kunna bli en värdefull resurs för landsbygden genom att bidra med jakttillfällen, miljövänligt kött och naturupplevelser.  

I Kolmården, med landets kanske högsta täthet av kronhjort, är skogsskadorna som hjortarna orsakar inget större problem.  

De föreslår därför att Naturvårdsverket ser över sina viltregler, så att det blir möjligt att hjälpa kronhjorten på traven genom aktiv utsättning i dessa områden.  

Genom att sätta ut kronhjort i vargbältet ges vargen ett alternativbyte till älg. Om vargen tar fler hjortar blir det ändå mer älg över till jägarna, skriver viltekologerna i sin debattartikel.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser