Kronhjort naturlig föda för varg!

Aktiv utsättning av kronhjort i det mellansvenska vargbältet skulle lösa många problem och konflikter, skriver viltekologerna Anders Jarnemo, högskolan i Halmstad, Petter Kjellander, SLU, och Olof Liberg, tidigare Skandulv, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Enligt forskarna är kronhjort ett mer naturligt byte för vargen än vad älgen är. Om vargen går över till kronhjort konkurrerar den inte lika mycket med jägarna om älg.  

Hjortarnas kost innebär dessutom betydligt mindre skogsskador än vad älgarna orsakar. De tre anser att kronhjorten skulle kunna bli en värdefull resurs för landsbygden genom att bidra med jakttillfällen, miljövänligt kött och naturupplevelser.  

I Kolmården, med landets kanske högsta täthet av kronhjort, är skogsskadorna som hjortarna orsakar inget större problem.  

De föreslår därför att Naturvårdsverket ser över sina viltregler, så att det blir möjligt att hjälpa kronhjorten på traven genom aktiv utsättning i dessa områden.  

Genom att sätta ut kronhjort i vargbältet ges vargen ett alternativbyte till älg. Om vargen tar fler hjortar blir det ändå mer älg över till jägarna, skriver viltekologerna i sin debattartikel.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser