Kritik mot Naturvårdsverket efter lodjursjaktsbeslut

DALARNA(JJ). Dalarnas landshövding Maria Norrfalk och länsstyrelsen är kritisk till Naturvårdsverkets agerande när det gäller lodjursjakten i länet. – Ja, jag är kritisk till att vi inte fick beslutanderätten i länet så som det var sagt, säger landshövding Maria Norrfalk till Sveriges Radio P4 Dalarna.

Det stod nyligen klart att bara två lodjur får skjutas i Dalarna under årets jakt.
Tanken med den nya rovdjurspolitiken är att besluten i högre grad ska tas på lokal nivå. 
Och länsstyrelserna i de län som har en lodjursstam som är större än miniminvån skulle få ta egna beslut om antalet lodjur som skulle få fällas. Men istället tog alltså Naturvårdsverket besluten.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Dalarna.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser