Kritik mot Naturvårdsverket efter lodjursjaktsbeslut

DALARNA(JJ). Dalarnas landshövding Maria Norrfalk och länsstyrelsen är kritisk till Naturvårdsverkets agerande när det gäller lodjursjakten i länet. – Ja, jag är kritisk till att vi inte fick beslutanderätten i länet så som det var sagt, säger landshövding Maria Norrfalk till Sveriges Radio P4 Dalarna.

Det stod nyligen klart att bara två lodjur får skjutas i Dalarna under årets jakt.
Tanken med den nya rovdjurspolitiken är att besluten i högre grad ska tas på lokal nivå. 
Och länsstyrelserna i de län som har en lodjursstam som är större än miniminvån skulle få ta egna beslut om antalet lodjur som skulle få fällas. Men istället tog alltså Naturvårdsverket besluten.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Dalarna.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser