Kritik mot licensjaktsbeslut i renskötselområdet

Dalarna(JJ) Jägareförbundet Dalarna har överkalgat det beslut som länsstyrelsen i Dalarna tagit angående licensjakt på varg i renskötselområdet. Förbundet menar att de vargar som orsakar skada för rennäringen istället ska regleras genom skyddsjakt.

– Vår uppfattning är att vi har gott stöd för detta då de sammantagna besluten om licensjakt som tagits av länsstyrelserna i Värmland, Örebro och Dalarna omfattar totalt 44 vargar vilket är knappt hälften av det utrymme som finns utifrån Naturvårdsverkets delegationsbeslut, säger Thomas Björklund, ordförande i Jägareföbundet Dalarna, i ett pressmeddelande.

Förbundet menar att detta ger ett välavvägt utrymme för beslut om skyddsjakt efter varg, där dessa förorsakar eller kan förvänta förorsaka skada eller annan väsentlig olägenhet. 
Man föreslår istället för renskötselområdet att licensjakten skall omfatta fyra vargar i Draggenreviret, som berör framförallt Rättvik och Orsa kommuner.Inom reviret finns fäbodar med lösgående tamdjur.

– Vidare har angrepp av varg skett på tamdjur i området samt att de i reviret förekommande vargarna inte har den genetiska statusen att de särskilt bör skyddas.Licensjakt i Draggenreviret skulle också på ett tydligare sätt bidra till att minska på koncentrationen av varg i Dalarna, avslutar Thomas Björklund.   

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser