Kritik mot licensjaktsbeslut i renskötselområdet

Dalarna(JJ) Jägareförbundet Dalarna har överkalgat det beslut som länsstyrelsen i Dalarna tagit angående licensjakt på varg i renskötselområdet. Förbundet menar att de vargar som orsakar skada för rennäringen istället ska regleras genom skyddsjakt.

– Vår uppfattning är att vi har gott stöd för detta då de sammantagna besluten om licensjakt som tagits av länsstyrelserna i Värmland, Örebro och Dalarna omfattar totalt 44 vargar vilket är knappt hälften av det utrymme som finns utifrån Naturvårdsverkets delegationsbeslut, säger Thomas Björklund, ordförande i Jägareföbundet Dalarna, i ett pressmeddelande.

Förbundet menar att detta ger ett välavvägt utrymme för beslut om skyddsjakt efter varg, där dessa förorsakar eller kan förvänta förorsaka skada eller annan väsentlig olägenhet. 
Man föreslår istället för renskötselområdet att licensjakten skall omfatta fyra vargar i Draggenreviret, som berör framförallt Rättvik och Orsa kommuner.Inom reviret finns fäbodar med lösgående tamdjur.

– Vidare har angrepp av varg skett på tamdjur i området samt att de i reviret förekommande vargarna inte har den genetiska statusen att de särskilt bör skyddas.Licensjakt i Draggenreviret skulle också på ett tydligare sätt bidra till att minska på koncentrationen av varg i Dalarna, avslutar Thomas Björklund.   

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser