Kritik mot Jämtlands läns björntilldelning

Strömsund (JJ) I Jämtlands Viltförvaltningsdelegation ville majoriteten av delegaterna ha en avskjutning på 90 björnar. Länsstyrelsen beslutade trots detta om en tilldelning på 60 björnar till höstens jakt. Nu har många av delegaterna i delegationen börjat fundera om den lokala rovdjursförvaltningen verkligen fungerar som det är tänkt.
Susanna Hansson, Strömsund.

Susanna Hansson, Strömsund.

Politiker (bortsett från miljöpartiets delegat) samer och fäbodbrukare yrkade på 90 björnar i avskjutning. Detta säger Susanna Hansson, Strömsund, socialdemokratisk representant i delegationen. Hon ifrågasätter nu om det är lönt att sitta i delegationen när länsstyrelsen inte följer delegationens vilja.

–Vi blev totalt överkörda och i dagsläget är vi väldigt besvikna och fundersamma på vad delegationen ska vara till för. Nu håller vi på att sätta ihop en skrivelse där vi vill få reda på varför den lokala rovdjursförvaltningen inte fungerar. Folk är i dagsläget rädda för att plocka bär och vistas i skogen och 90 björnar i hela länet bör man få skjuta, säger hon.

Länsstyrelsen menar att delegaterna måste ha missförstått sina arbetsuppgifter i viltförvaltningsdelegationen.

– Det är länsstyrelsen som med landshövdingen i toppen bestämmer om hur många björnar som ska få skjutas. Delegaterna har tydligen missförstått sina roller i delegationen, säger Mikael Wallén, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Svenska Jägareförbundets lokalavdelning i området hade gärna sett en kompromiss mellan det föreslagna antalet och det beslutade.

–Vi på Svenska jägarförbundet var också med på att en ökad avskjutning behövdes, men vi yrkade på 70 björnar, säger Gun Fahlander ordförande i Jägarförbundet Mitt Norrland.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser