Kritik mot Jämtlands läns björntilldelning

Strömsund (JJ) I Jämtlands Viltförvaltningsdelegation ville majoriteten av delegaterna ha en avskjutning på 90 björnar. Länsstyrelsen beslutade trots detta om en tilldelning på 60 björnar till höstens jakt. Nu har många av delegaterna i delegationen börjat fundera om den lokala rovdjursförvaltningen verkligen fungerar som det är tänkt.
Susanna Hansson, Strömsund.

Susanna Hansson, Strömsund.

Politiker (bortsett från miljöpartiets delegat) samer och fäbodbrukare yrkade på 90 björnar i avskjutning. Detta säger Susanna Hansson, Strömsund, socialdemokratisk representant i delegationen. Hon ifrågasätter nu om det är lönt att sitta i delegationen när länsstyrelsen inte följer delegationens vilja.

–Vi blev totalt överkörda och i dagsläget är vi väldigt besvikna och fundersamma på vad delegationen ska vara till för. Nu håller vi på att sätta ihop en skrivelse där vi vill få reda på varför den lokala rovdjursförvaltningen inte fungerar. Folk är i dagsläget rädda för att plocka bär och vistas i skogen och 90 björnar i hela länet bör man få skjuta, säger hon.

Länsstyrelsen menar att delegaterna måste ha missförstått sina arbetsuppgifter i viltförvaltningsdelegationen.

– Det är länsstyrelsen som med landshövdingen i toppen bestämmer om hur många björnar som ska få skjutas. Delegaterna har tydligen missförstått sina roller i delegationen, säger Mikael Wallén, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Svenska Jägareförbundets lokalavdelning i området hade gärna sett en kompromiss mellan det föreslagna antalet och det beslutade.

–Vi på Svenska jägarförbundet var också med på att en ökad avskjutning behövdes, men vi yrkade på 70 björnar, säger Gun Fahlander ordförande i Jägarförbundet Mitt Norrland.

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser