Kritik mot inställd lodjursjakt

Sala(JJ) Jägarna är besvikna över att det inte blir någon lodjursjakt under vintern. Orsaken till att det inte blir någon jakt är att Naturvårdsverket anser att lodjursstammen är för liten.

– Det har inte gjorts någon ordentlig inventering av hur många lodjur som finns i länet på flera år och då hade vi mycket lodjur. Lodjuren gör att rådjursstammen har minskat på sistone, säger Emil Stolpe Nordin, ordförande för Svenska Jägareförbundet i Västmanland, till Sala Allehanda/salaallehanda.com.

Enligt den inventering som gjordes för flera år sedan fanns det då omkring 70 lodjur i Västmanland.
I dag vet man inte säkert hur många det är.
Daniel Mallwitz, vilthandläggare på länsstyrelsen i Västmanland, uppger dock för Sala Allehanda/salaallehanda.com att lodjuren minskat i länet.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser