Kritik mot Carlgrens brådska att sätta ut vargvalpar

Djurparkernas egna experter är kritiska till miljöminister Andreas Carlgrens planer på att sätta ut vargvalpar redan i vår. -Han har glömt att fråga oss. Vi vill har det här mycket bättre förberett. Att sätta ut vargvalpar är ingen enkel, okomplicerad sak som man gör i en handvändning, säger Mats Amundin, stamboksförare för vargarna i djurparkerna i Sverige, till SVT Västmanlandsnytt.

Enligt miljöministern ska valparna sätts ut redan i april.
Amundin tror att de flesta djurparksvargarna är genetiskt lämpliga men han menar att man behöver mer tid för att utreda detta. Han påpekar också att metoden aldrig testats på vanliga vargar och att man skulle behöva göra experiment i parkerna först gällande detta.
Det här rapporterar SVT Västmanlandsnytt.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser