Kritik mot att jägare skjuter för få älgar

VÄRMLAND(JJ). Jägarna har i många områden försökt skjuta färre älgar på grund av att vargen tar många djur. Nu riktas kritik mot jägarkåren för detta för att skogsägarna därmed drabbas av skador. – Vi kan inte acceptera att vi ska ha en högre älgpopulation och därmed mer betesskador, för att vi har en vargpopulation, säger Per Fenger Krog, på Stora Enso Skog, till Sveriges Radio P4 Värmland.

Uppgifter från Skogsstyrelsen visar att älgskadorna på skogen är lika stora i dag som för ett decenium sedan. Vargen har alltså inte haft någon inverkan på detta.

Sverker Rosell, på Skogsstyrelsen, säger till Sveriges Radio P4 Värmland att jägarna ibland har kompenserat väl mycket för vargens inverkan på älgstammen.
Gunnar Glöersen, vid Svenska Jägareförbundet, menar dock att alla får bidra med att betala vargens kostnader. 

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser