Kritik mot att jägare skjuter för få älgar

VÄRMLAND(JJ). Jägarna har i många områden försökt skjuta färre älgar på grund av att vargen tar många djur. Nu riktas kritik mot jägarkåren för detta för att skogsägarna därmed drabbas av skador. – Vi kan inte acceptera att vi ska ha en högre älgpopulation och därmed mer betesskador, för att vi har en vargpopulation, säger Per Fenger Krog, på Stora Enso Skog, till Sveriges Radio P4 Värmland.

Uppgifter från Skogsstyrelsen visar att älgskadorna på skogen är lika stora i dag som för ett decenium sedan. Vargen har alltså inte haft någon inverkan på detta.

Sverker Rosell, på Skogsstyrelsen, säger till Sveriges Radio P4 Värmland att jägarna ibland har kompenserat väl mycket för vargens inverkan på älgstammen.
Gunnar Glöersen, vid Svenska Jägareförbundet, menar dock att alla får bidra med att betala vargens kostnader. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser