Kristoffer Skålberg sköt björn i Ovanåker kommun

Edsbyn (JJ) För knappt en och en halv timme sedan sköt 21-årige Krisoffer Skålberg, Lesjöfors, sin första björn vid en jakt i Öjung.

Krisoffer bor i Lesjöfors, Värmland, och har ett stort intresse för rovdjursjakt. Nu är han ett par dagar i Öjung, Ovanåkers kommun, Gävleborg och jagar med sina blandhundar.

Fred är en blandning mellan plotthund och finnstövare och Bruno en blandning mellan plott och laika.

– Vi hittade ett spår över en väg tidigare idag och jag började med att släppa på Fred först, men han bröt och kom tillbaka flera gånger. Då släppte jag också Bruno och då blev det upptag som  buktade i kanske 20 minuter.
– Jag lyckades genskjuta björnen på en liten väg och sköt björnen 12 steg bort. Det var både min första björn och faktiskt första gången jag såg en björn. Dessutom var det bara andra gången jag släppt hundarna på björn, berättar en glad och nöjd björnskytt.

– Nu ska vi fortsätta och jaga så jag hoppas på mer, men på torsdag är det slut då måste jag åka hem, berättar Kristoffer Skålberg, samtidigt som de håller på att slakta björnen.

Björnen var en hona, men vikten är osäker just nu.

Kristoffer Skålberg, Lesjöfors, sköt sin första björn idag med egna hundar.
AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser