Kristers första vildsvin höll guldmedalj

Ljungskile (JJ) Snacka om nybörjartur. Krister Nicklasson, Ljungkile har i och för sig jagat ett tag men vildsvinsjakt är en relativt ny företeelse för honom i skogarna runt Bredfjället. På annandags jul lyckades han fälla en galt som nu mätts in till guld, med råge. Den är bland de absolut största som fällts de senaste åren.

Snacka om bra start på Kristers vildsvinsjaktkarriär. Foto: Privat

Hur detta ska toppas vet inte riktigt Krister, men han menar att det går fler stora galtar i den relativt oländiga terrängen öster om Ljungskile i Bohuslän.

Galten som nu mätts in till guldmedalj och med summan 125,1 poäng fälldes på annandagsmorgonen.

– Vi skulle ha vår traditionella juljakt, men eftersom det varit en del aktivitet på vår vildsvinsåtel bestämde jag mig för att åka upp dit innan det ljusnade och vi skulle samlas.

Krister gjorde helt klart rätt. När han smyger fram mot åteln står det fyra vildsvin där och äter.

– Jag får ingen riktig känsla av hur stora de är men ser att de skiljer sig åt i storleken. Bredvid galten jag siktar på går det ett rejält mycket större vildsvin.

Vildsvinsgalten blir på plats efter skottet och Krister kan gå fram och titta lite närmare på den.

– När jag kommer fram ser jag att det är en stor galt. Betarna syns tydligt. Men eftersom jag aldrig fällt något vildsvin förut har jag ju inga referenser.

En stund senare kommer de andra jägarna till platsen och de blir minst sagt förvånade. När galten vägs in landar vågen på 129 kilo.

Tur traktor med skogskärra fanns till hands. En kapital galt drar man inte ut själv. Foto: Privat

– Jag skickade bilder på betarna till en konservator och han tyckte absolut jag skulle ta hand om dem och bedöma dem.

Nu har trofébedömaren Mikael Olsson, Uddevalla kikat på betarna och resultatet är guldmedalj.

– Det är riktigt fina vildsvinsbetar. Jag skulle tippa på att galten är en av de största som skjutits under 2017. Uppskattningsvis var vildsvinet närmare åtta år. Betarna, framför allt överbetarna var väldigt grova. Underbetarnas genomsnittliga längd var 20,95 cm, bredd 27,65 mm. Överbetarnas omkrets var 8,3 och 8,4 cm.

Enligt Mikael Olsson är betar över 125 poäng lätträknade.

– Det fälls inte speciellt många guldgaltar per år så de här var extra kul att bedöma, säger han.

Från 2015 och framåt har Svenska Jägareförbundets trofébedömare mätt in totalt 25 guldmedaljbetar. Endast en har fått fler poäng än Kristers vildsvin, men den är fälld utomlands. Jägarnas riksförbund bedömer också troféer men Jaktjournalen har inte kunnat få ut någon statistik från dem.

Vildsvinsbetarna landade på 125,1 poäng. Gränsen för guld är 120 poäng. Före och efter montage.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser