Krismöte om tranor som förstör

ÖSTERSUND(JJ). Länsstyrelsen kallade till ett krismöte i tisdags angående den förstörelse som tranorna orsakar i länet. Kostnaderna för söndertrampad gröda uppgår till stora ekonomiska belopp.

Till krismötet var både LRF, Lantbrukarnas riksförbund, lantbrukare och viltskadecenter kallade för att försöka komma fram till en lösning på problemet.
Bland annat kom man fram till att det går att ta till olika åtgärder för att skrämma tranorna och även skyddsjakt.

Det moderna jordbruket anses vara orsaken till att det uppkommer så stora skador. 
– Vi har inte kvar våtmarkerna som tidigare och vi har ett intensivt storskaligt jordbruk. Det gör att all tillgänglig mark är i bruk och då blir det problem när tranorna inte har någon annanstans att landa, säger Maano Aunapuu, handläggare på länsstyrelsen, till Länstidningen i Östersund.

Länsstyrelsen har nu föreslagt att LRF tar ansvaret för att arbeta vidare med problemet och finna lösningar. 
Det här rapporterar Länstidningen i Östersund.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser