Krismöte mot vildsvin!

Lantbrukarna i Blekinge har tröttnat på de skadorna som vildsvinen orsakar. Förra veckan samlades därför ett hundratal lantbrukare och markägare för att tillsammans komma fram till en lösning på vildsvinsproblemet.

Vildsvinen förökar sig med en galopperande hastighet som bekymrar många markägare i länet. Ett av de områden som är särskilt hårt utsatt är Johannishus med omnejd.
–Den allmänna uppfattningen är att något måste göras nu och alla som var där insåg allvaret i situationen, säger John Dahlberg, rådgivare från Hushållningssällskapet, till Blekinge läns tidning.
Redan i höst uppstod stora skador på markerna i områdena runt Jämsunda, Johannishus och Listerby. Flera av dessa tog då kontakt med Hushållningssällskapet som arrangerade förra veckans stormöte tillsammans med LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. De frågor som diskuterades under mötet var bland annat att gemensamt inrätta ett slags skötselområde.
– Vi kom en bit på väg och man kan säga att det öppnade för en överenskommelse om samverkan i området, säger John Dahlberg. Med en samverkan mellan markägarna kan de komma överens om hur arbetet ska se ut. Det kan till exempel handla om gemensamma åtlar, samjakt, akutgrupper och eftersöksarbete.
En fråga som kom upp under mötet var användandet av fällor. Frågan är kontroversiell, men helt laglig. I dag finns en vildsvinsfälla som är godkänd och som får användas av jakträttsinnehavaren.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser