Krismöte mot vildsvin!

Lantbrukarna i Blekinge har tröttnat på de skadorna som vildsvinen orsakar. Förra veckan samlades därför ett hundratal lantbrukare och markägare för att tillsammans komma fram till en lösning på vildsvinsproblemet.

Vildsvinen förökar sig med en galopperande hastighet som bekymrar många markägare i länet. Ett av de områden som är särskilt hårt utsatt är Johannishus med omnejd.
–Den allmänna uppfattningen är att något måste göras nu och alla som var där insåg allvaret i situationen, säger John Dahlberg, rådgivare från Hushållningssällskapet, till Blekinge läns tidning.
Redan i höst uppstod stora skador på markerna i områdena runt Jämsunda, Johannishus och Listerby. Flera av dessa tog då kontakt med Hushållningssällskapet som arrangerade förra veckans stormöte tillsammans med LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. De frågor som diskuterades under mötet var bland annat att gemensamt inrätta ett slags skötselområde.
– Vi kom en bit på väg och man kan säga att det öppnade för en överenskommelse om samverkan i området, säger John Dahlberg. Med en samverkan mellan markägarna kan de komma överens om hur arbetet ska se ut. Det kan till exempel handla om gemensamma åtlar, samjakt, akutgrupper och eftersöksarbete.
En fråga som kom upp under mötet var användandet av fällor. Frågan är kontroversiell, men helt laglig. I dag finns en vildsvinsfälla som är godkänd och som får användas av jakträttsinnehavaren.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser