Kreativa tjejer satsar på eftersöks-app

Inom ramen för Ung Företagsamhet har tre tjejer i Dalsland tagit fram en helt ny eftersöks-app som nu sprider sig över hela landet.
Tjejerna bakom appen Eftersöksakuten UF, fr v Johanna Rosén, Sofia Falkman och Sofi Johansson, som nu ser sin app spida sig över landet. Foto: Matilda Rosén.

De tre studenterna Johanna Rosén, Åmål och Bengtsforstjejerna Sofie Johansson och Sofia Falkman fick idén av Sofia Falkmans pappa som är eftersöksjägare. Han menade att det saknas en bra app som underlättar både för jägare och eftersöksjägare.

– Eftersöksakuten UF, som vår app heter, visar till exempel närmaste eftersöksjägare, vilka hundar han eller hon har. Samt vilka viltslag de gör eftersök på, berättar Johanna Rosén, som tillsammans med sina kompisar studerar vid Karlbergsgymnasiet i Åmål.

En kul finess i appen är att eftersöksjägaren får GPS-position på skottplatsen. En värdefull funktion då det många gånger kan vara svårt att hitta till den plats där eftersöket ska starta.

I appen finns också information till jägaren vad han ska göra och inte göra på skottplatsen. Allt för att underlätta och ge eftersöksjägaren bästa möjliga förutsättning för att lyckas med uppdraget.

– Från början var det främst i Värmland och Västra Götaland som vi hade bäst täckning med eftersöksjägare. Men appen har spridit sig snabbt bland jägarna och nu finns vi även i Stockholm, Skåne, Norrbotten och Västerbotten, berättar Johanna. Målsättningen är att få till stånd en täckning i hela Sverige.

Idag finns Eftersöksakuten endast som app till Ihpone, men man hoppas inom kort även kunna presentera en app för Androidtelefoner.

– Programmeringen är ganska dyr och det är en tjänst vi måste köpa. Inom ramen för UF-företag får vi inte heller låna pengar, utan måste förlita oss på sponsorer. Men vi är hoppfulla och tror att vi snart kan lägga ut en app för androidanvändare, förklarar Johanna.

Appen Eftersöksakuten UF kostar 28 kronor.
AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser