Kräver skyddsjakt på lodjur

Lunån (JJ) Fårägaren Tage Johansson, Lunån, han ansökt om skyddsjakt på de två lodjur som angripit och dödat får inne i fårhuset i Lunån.

Eftersom ansökan om skyddsjakt gäller mer än ett djur har länsstyrelsen skickat ansökan vidare till Naturvårdsverket. Beslut i ärendet väntas inom en vecka.
Länsstyrelsen har tillstyrkt att fårägaren får skjuta lodjuren om det sker i direkt anslutning till fårägarens gård.
Fårhuset har vid flera besiktningar godkänts som rovdjurssäkert. Vid senaste inspektionen uppdagades en del brister som gjort det möjligt för lodjuren att ta sig in på flera ställen.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser