Kräver minskad vargstam för fortsatt eftersöksarbete!

Jägareförbundet i Torsby jaktvårdskrets anser att vargstammen är så stor att den omöjliggör en effektiv eftersöksverksamhet. Nu kräver de ändring i en skrivelse som de skickat till Naturvårdsverket.


Trafikskadade älgar kräver ställande hundar för att förkorta dess lidanden!
Jägareförbundet Torsby Jaktvårdskrets, däribland trafikeftersöksansvariga, har fått nog och kommer att ställa in allt trafikeftersök efter årsskiftet 2011/ 2012 om inte en mycket betydande sänkning av vargstammen tillåts i Värmland.

Torsby Jaktvårdskrets skickar idag en skrivelse till Naturvårdsverket och Miljödepartementet om att rovdjursutvecklingen, särskilt vargen, omöjliggör en effektiv eftersöksverksamhet efter vilt när det sker viltolyckor i trafiken.

Detta på grund av att nya eftersöks- och jakthundar minskar och för att de eftersöksekipage som fortfarande finns inte vågar släppa sina hundar på grund av den täta vargförekomsten i norra Värmland.

– Jägarna i Torsby Jaktvårdskrets har genom statens intresse för en okontrollerad tillväxt av varg fråntagits möjligheten till traditionell jakt och därmed också försvårat eftersöksarbetet på trafikskadat vilt, säger Eva Forsgren , ordförande i Torsby Jaktvårdskrets.
 

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser