Kräver hårdare tag mot illegal jakt

Orsa (JJ) Myndigheterna kräver hårdare tag mot illegal jakt. På ett seminarium på Rovdjurscentrum i Orsa Grönklitt hoppas myndigheterna på att samarbete och nya lagar ska bidra till att upptäcka och fälla fler jägare som jagar illegalt.

– Det går inte att lösa grova jaktbrott enbart med polisiära åtgärder, säger Henrik Forssblad, Rikspolisstyrelsen, till Dalademokraten.
Antalet tjuvjaktsfall som kommer till polisens kännedom är dock försvinnande få om man jämför med hur stort mörkertalet tros vara, enligt bland andra Brottsförebyggande rådet, Brå. Ännu färre tjuvjägare fälls i domstol.
– Det handlar om någon procent som kommer till polisens kännedom och någon promille som leder till lagföring, säger miljöåklagaren.
De hoppas att Sveriges riksdag senare i maj säger ja till förslaget att kriminalisera försök och förberedelse till grovt jaktbrott. I dag kan polisen nämligen inte föregripa jaktbrott utan får ingripa först efteråt eller under tiden som brottet begås. Eftersom få tipsar om misstänkta jaktbrott, förklarar detta att endast ett fåtal fall klaras upp.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser