Kråkjakt i morgontimman

Torbjörn jagar även kråka med sin drillingSommarhimlen blir ljusare för var minut som går. Natten övergår till dag och uven i trädtoppen blir alltmer synlig. Samtidigt hörs det första skränet från en kråka några hundra meter bort. Torbjörn Falkman tillsammans med kompisen Fredrik Olsson gör sig beredda i det väl kamouflerade gömslet. Några minuter senare smäller morgonens första skott och kråka nummer ett faller mot marken.

Torbjörn presenterade sig förra året för Jaktjournalens läsare då han samlade ihop flest poäng i Rovdjurskampanjen. Torbjörn är en flitig jägare som genom sitt engagemang för predatorjakt ser till att det blir många jakttillfällen.
Förra säsongens rovviltsjakt resulterade i 284 skjutna kråk- och måsfåglar, vilket gav 568 poäng. Tillsammans med 27 grävlingar, 14 minkar, 6 rävar och 4 mårdar stannade slutpoängen på fantastiska 3 288 poäng.
Torbjörn har aktivt hållit efter rovdjuren på markerna kring Mjällby, utanför Sölvesborg där han bor, i flera år och statistiken från år 2 000 och framåt är verkligen imponerande. Under fem år har drygt 1 800 rovvilt av olika slag fällts.
– Ska man lyckas med rovdjursjakt gäller det att ta tillvara på alla tillfällen och lönen kommer när man ser hur småviltet ökar för varje år, menar Torbjörn.

Förberedelser

Det gäller att göra sig osylig för kråkornaTorbjörn är väldigt noggrann i sina förberedelser och statistiken är ett led i detta. Bokfört finns inte bara antal vilt, utan även tydliga anteckningar om väder, vind och nederbörd.
– Jag har försökt att hitta de optimala förutsättningarna för bulvanjakt efter kråka. Blir dock aldrig riktigt klok på de där fåglarna. Ena dagen fungerar allt och nästa gång med till synes samma förutsättningar fungerar inget, konstaterar Torbjörn.
Jakt på kråka, skata och kaja får bedrivas under tiden första juli till och med femtonde april. Säsongen är således lång för den som är intresserad. Torbjörn menar dock att den bästa jakten på kråka är i mars, samt från mitten av juli och några veckor framåt. Då har ungkråkorna lämnat boet, men de har ännu inte blivit så skygga som de vuxna fåglarna.
– Under den tiden kan man ha väldigt fina och givande jakter. Någon gång har vi skjutit närmare 30 kråkor vid ett och samma tillfälle, men en normal jakt ger mellan sex och tio kråkor, säger Torbjörn.

Bulvanjakt

Julinatten var på väg att övergå i gryning när JJ följde med Torbjörn och Fredrik för att jaga kråkor med en uvbulvan som hjälpmedel. Uven var snabbt på plats i trädtopparna och i väntan på ljuset smakade kaffet gott där vi placerat oss i gömslet.
Närheten till havet var tydlig och för varje minut ökade måsarnas skrik då de gjorde sig beredda att flyga in över land i sin jakt på föda. Knappt hade solen försett oss med skjutljus förrän de första skränen från en kråka hördes några hundra meter bort. Utan ett ord greppade både Torbjörn och Fredrik bössorna och placerade ett par hagelpatroner i loppen.
– Nu kan de komma, viskade Fredrik och svalde de sista dropparna av morgonens första kopp kaffe.
Några minuter senare kom den första kråkan glidande mot uvsilhuetten och ett par bösspipor smögs samtidigt över kanten på gömslet. Två snabba skott ekade över det ännu sovande landskapet och dagens första kråka föll mot marken.
Både Torbjörn och Fredrik avlossade var sitt skott, men det viktigaste är inte vem som skjuter bara någon gör det och Torbjörn förklarade varför:
– Det gäller att plocka ner dem allteftersom de kommer inflygande. Bommar man i början så kan man lika gärna packa ihop och gå hem. På något sätt verkar det som om en bommad kråka varnar de andra.

Måsfåglar

Med varierande mellanrum kommer kråkorna farande. Ofta utom skotthåll och det verkar inte som om uven lockar riktigt bra.
– Det är också något som varierar. Vissa dagar tror jag att de skulle attackera en tygtrasa, medan det andra dagar inte verkar gå att locka med någonting. Är det så att uven inte drar alls är man chanslös och då är det bara att försöka en annan dag, menar Torbjörn.
Efter någon timme ligger några kråkor på marken. I den ökande strömmen av måsfåglar kommer några så nära att de är inom skotthåll och de får känna på hagel från de båda jägarna i gömslet. Måsfågel är en stor predator i de områden där de förekommer i alltför stort antal, vilket är fallet på Listerlandet som området kallas.

Hyfsad morgon

Par i predatorer på handI takt med att solen når högre upp på himlen minskar strömmen av både måsfåglar och kråkor. När inget skott lossats på en halvtimme och klockan börjar närma sig tio avslutas jakten. Bytet från jakten samlas in. Torbjörn är dock inte riktigt nöjd.
– Det var väl en hyfsad morgon men det kan vara betydligt bättre.
Säsongen har dock precis börjat och vid flera tillfällen under säsongen kommer Torbjörn och Fredrik låta sin nattsömn störas av en väckarklocka som manar till uppstigning till en ny jakt efter predatorer i markerna.

Viltvård

Torbjörn tillsammans med många andra predatorjägare tillhör en skara av riktiga viltvårdare i vårt avlånga land. Varje gång dessa entusiaster ger sig ut för att decimera stammarna av predatorer ökar chanserna för vårt småvilt.
För den som är intresserad ger rovdjursjakten många jakttillfällen och kråkjakt är en av dessa. En av fördelarna är att denna jaktform, såväl som många andra, inte är speciellt väderkänslig vilket bekräftas av Torbjörn.
– Det går att jaga kråka för bulvan i alla väder, utom möjligen regn, men då kan man jaga något annat i stället för predatorjakten är i stort sett outtömlig.
Text och foto: TED KARLSSON
Jaktjournalen April 2005

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser