Kråkjakt i morgontimman

Torbjörn jagar även kråka med sin drillingSommarhimlen blir ljusare för var minut som går. Natten övergår till dag och uven i trädtoppen blir alltmer synlig. Samtidigt hörs det första skränet från en kråka några hundra meter bort. Torbjörn Falkman tillsammans med kompisen Fredrik Olsson gör sig beredda i det väl kamouflerade gömslet. Några minuter senare smäller morgonens första skott och kråka nummer ett faller mot marken.

Torbjörn presenterade sig förra året för Jaktjournalens läsare då han samlade ihop flest poäng i Rovdjurskampanjen. Torbjörn är en flitig jägare som genom sitt engagemang för predatorjakt ser till att det blir många jakttillfällen.
Förra säsongens rovviltsjakt resulterade i 284 skjutna kråk- och måsfåglar, vilket gav 568 poäng. Tillsammans med 27 grävlingar, 14 minkar, 6 rävar och 4 mårdar stannade slutpoängen på fantastiska 3 288 poäng.
Torbjörn har aktivt hållit efter rovdjuren på markerna kring Mjällby, utanför Sölvesborg där han bor, i flera år och statistiken från år 2 000 och framåt är verkligen imponerande. Under fem år har drygt 1 800 rovvilt av olika slag fällts.
– Ska man lyckas med rovdjursjakt gäller det att ta tillvara på alla tillfällen och lönen kommer när man ser hur småviltet ökar för varje år, menar Torbjörn.

Förberedelser

Det gäller att göra sig osylig för kråkornaTorbjörn är väldigt noggrann i sina förberedelser och statistiken är ett led i detta. Bokfört finns inte bara antal vilt, utan även tydliga anteckningar om väder, vind och nederbörd.
– Jag har försökt att hitta de optimala förutsättningarna för bulvanjakt efter kråka. Blir dock aldrig riktigt klok på de där fåglarna. Ena dagen fungerar allt och nästa gång med till synes samma förutsättningar fungerar inget, konstaterar Torbjörn.
Jakt på kråka, skata och kaja får bedrivas under tiden första juli till och med femtonde april. Säsongen är således lång för den som är intresserad. Torbjörn menar dock att den bästa jakten på kråka är i mars, samt från mitten av juli och några veckor framåt. Då har ungkråkorna lämnat boet, men de har ännu inte blivit så skygga som de vuxna fåglarna.
– Under den tiden kan man ha väldigt fina och givande jakter. Någon gång har vi skjutit närmare 30 kråkor vid ett och samma tillfälle, men en normal jakt ger mellan sex och tio kråkor, säger Torbjörn.

Bulvanjakt

Julinatten var på väg att övergå i gryning när JJ följde med Torbjörn och Fredrik för att jaga kråkor med en uvbulvan som hjälpmedel. Uven var snabbt på plats i trädtopparna och i väntan på ljuset smakade kaffet gott där vi placerat oss i gömslet.
Närheten till havet var tydlig och för varje minut ökade måsarnas skrik då de gjorde sig beredda att flyga in över land i sin jakt på föda. Knappt hade solen försett oss med skjutljus förrän de första skränen från en kråka hördes några hundra meter bort. Utan ett ord greppade både Torbjörn och Fredrik bössorna och placerade ett par hagelpatroner i loppen.
– Nu kan de komma, viskade Fredrik och svalde de sista dropparna av morgonens första kopp kaffe.
Några minuter senare kom den första kråkan glidande mot uvsilhuetten och ett par bösspipor smögs samtidigt över kanten på gömslet. Två snabba skott ekade över det ännu sovande landskapet och dagens första kråka föll mot marken.
Både Torbjörn och Fredrik avlossade var sitt skott, men det viktigaste är inte vem som skjuter bara någon gör det och Torbjörn förklarade varför:
– Det gäller att plocka ner dem allteftersom de kommer inflygande. Bommar man i början så kan man lika gärna packa ihop och gå hem. På något sätt verkar det som om en bommad kråka varnar de andra.

Måsfåglar

Med varierande mellanrum kommer kråkorna farande. Ofta utom skotthåll och det verkar inte som om uven lockar riktigt bra.
– Det är också något som varierar. Vissa dagar tror jag att de skulle attackera en tygtrasa, medan det andra dagar inte verkar gå att locka med någonting. Är det så att uven inte drar alls är man chanslös och då är det bara att försöka en annan dag, menar Torbjörn.
Efter någon timme ligger några kråkor på marken. I den ökande strömmen av måsfåglar kommer några så nära att de är inom skotthåll och de får känna på hagel från de båda jägarna i gömslet. Måsfågel är en stor predator i de områden där de förekommer i alltför stort antal, vilket är fallet på Listerlandet som området kallas.

Hyfsad morgon

Par i predatorer på handI takt med att solen når högre upp på himlen minskar strömmen av både måsfåglar och kråkor. När inget skott lossats på en halvtimme och klockan börjar närma sig tio avslutas jakten. Bytet från jakten samlas in. Torbjörn är dock inte riktigt nöjd.
– Det var väl en hyfsad morgon men det kan vara betydligt bättre.
Säsongen har dock precis börjat och vid flera tillfällen under säsongen kommer Torbjörn och Fredrik låta sin nattsömn störas av en väckarklocka som manar till uppstigning till en ny jakt efter predatorer i markerna.

Viltvård

Torbjörn tillsammans med många andra predatorjägare tillhör en skara av riktiga viltvårdare i vårt avlånga land. Varje gång dessa entusiaster ger sig ut för att decimera stammarna av predatorer ökar chanserna för vårt småvilt.
För den som är intresserad ger rovdjursjakten många jakttillfällen och kråkjakt är en av dessa. En av fördelarna är att denna jaktform, såväl som många andra, inte är speciellt väderkänslig vilket bekräftas av Torbjörn.
– Det går att jaga kråka för bulvan i alla väder, utom möjligen regn, men då kan man jaga något annat i stället för predatorjakten är i stort sett outtömlig.
Text och foto: TED KARLSSON
Jaktjournalen April 2005

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser