Krafttag mot vildsvin i Olofström

Länsstyrelsen i Blekinge godkänner jakt med elektronisk bildförstärkare och rörlig belysnng vid jatkt efter vildsvin. Foto: Roger C Åström Olofström (JJ) Länsstyrelsen i Blekinge beviljar Olofströms skyddsjägare att använda rörlig belysning och elektroniska bildförstärkare vid vildsvinsjakt. Inom kort tas krafttag för att decimera stammen som rör sig nära tätorten.

– Jag tror det kommer att ha effekt, säger Lars-Peter Runesson, skyddsjägare. Tillståndet medger förutom rörlig belysning också elektronisk bildförstärkare och sträcker sig till juni 2017.

Orsaken till kommunens ansökan är att vildsvinen rör sig allt närmare tätorten. Sedan 2011 har endast 29 vildsvin fällts i området och stammen har ökat. Lars-Peter Runesson berättar att jakten i området är vansklig, men att den rörliga belysningen kan göra skillnad.

Att beslutet tagit så pass lång tid tycker Runesson är onödig byråkrati.  
– Länsstyrelsen säger ju själva att de aldrig avslagit en ansökan. Jägarna har en licens och det känns som det borde vara en naturlig del att ha den rättigheten med rörlig belysning, säger han till tidningen Sydöstran.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser