Krafttag mot vildsvin i Olofström

Länsstyrelsen i Blekinge godkänner jakt med elektronisk bildförstärkare och rörlig belysnng vid jatkt efter vildsvin. Foto: Roger C Åström Olofström (JJ) Länsstyrelsen i Blekinge beviljar Olofströms skyddsjägare att använda rörlig belysning och elektroniska bildförstärkare vid vildsvinsjakt. Inom kort tas krafttag för att decimera stammen som rör sig nära tätorten.

– Jag tror det kommer att ha effekt, säger Lars-Peter Runesson, skyddsjägare. Tillståndet medger förutom rörlig belysning också elektronisk bildförstärkare och sträcker sig till juni 2017.

Orsaken till kommunens ansökan är att vildsvinen rör sig allt närmare tätorten. Sedan 2011 har endast 29 vildsvin fällts i området och stammen har ökat. Lars-Peter Runesson berättar att jakten i området är vansklig, men att den rörliga belysningen kan göra skillnad.

Att beslutet tagit så pass lång tid tycker Runesson är onödig byråkrati.  
– Länsstyrelsen säger ju själva att de aldrig avslagit en ansökan. Jägarna har en licens och det känns som det borde vara en naturlig del att ha den rättigheten med rörlig belysning, säger han till tidningen Sydöstran.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser