Krafttag mot gässen i Malmö

Malmö (JJ) Antalet gäss i Malmö måste reduceras kraftigt. Genom att ta fram ett flerårigt tillstånd för att bekämpa både grågäss och vitkindade gäss hoppas Länsstyrelsen kunna få ner gåspopulationerna i Malmö stad till en mer rimlig nivå.

Det är ingen som vet hur många gäss som finns i Malmö, men uppskattningar tyder på att antalet har tredubblats de senaste tio åren. Skånes ornitologiska förening (SkOF) ska göra en inventering så att effekterna av bekämpningen kan följas upp årligen. Vid ett möte i början av juli mellan Länsstyrelsen, Malmö stad och SkOF kom man fram till att antalet gäss behöver åtminstone halveras.  
– I rimlig mängd är gässen ett trevligt inslag i staden, men nu har de ökat så mycket att de blivit ett sanitärt- och trafiksäkerhetsproblem, säger Nils Carlsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen. 
För att undvika skarvar när ettåriga tillstånd för gåsbekämpning går ut vill Länsstyrelsen ta fram ett flerårigt tillstånd som gäller för både grågäss och vitkindade gäss. Redan i sommar kommer det att ske en utökad skyddsjakt och nästa år blir det en större satsning med äggprickning och jakt.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser