Kraftig överskjutning vid lojakt

Jägarna i Dalarna, utanför renskötselområdet, hade 6 lodjur i tilldelning när jakten startade i går. Inom renskötselomådet var 1 lodjur tildelat. När skymningen föll på premiärdagen hade 12(!) lodjur fällts och ytterligare två påskjutits.

Trots den kraftiga överskjutningen hade många jägare inte hunnit börja jaga.
– Intresset för lodjursjakten i Dalarna har varit mycket stort. Massor av jägarna har kontaktat mig med frågor runt jakten, berättar Marcus Elfström, vid länsstyrelsen i Falun.
– Engagemanget hos jägarna har varit stort och risken för överskjutning har nog alla varit medvetna om, menar han.
– Avsikten med tilldelningen är att inte påverka lodjursstammen, utan bara att möjliggöra ett jaktligt uttag. Nu kan vi konstatera att det uppenbart blivit en kraftig överskjutning än vad naturvårdsverket beslutat. Det finns konkreta åtgärder att diskutera med verket för att överskjutningar ska minskas i framtiden, förklarar Marcus Elfström.
Enligt vad Jaktjournalen erfar finns just nu inga brottsmisstankar runt överskjutningarna.
I Dalarnas län utför renskötselområdet var tilldelningen 6 lodjur (12 fällda + 2 påskjutna). Inom renskötselområdet tilldelades 1 lodjur, inget fällt premiärdagen 1 mars.
Fällt lodjur måste rapporteras till berört polisdistrikt inom tre timmar. Totalt har 11 200 jägare registrerat sig hos naturvårdsverket för att få bedriva lodjursjakt.
OBS: Har du bilder från årets lodjursjakt, kontakta Jaktjournalen: holger.nilsson@jaktjournalen.se

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser