Kraftig överskjutning vid lojakt

Jägarna i Dalarna, utanför renskötselområdet, hade 6 lodjur i tilldelning när jakten startade i går. Inom renskötselomådet var 1 lodjur tildelat. När skymningen föll på premiärdagen hade 12(!) lodjur fällts och ytterligare två påskjutits.

Trots den kraftiga överskjutningen hade många jägare inte hunnit börja jaga.
– Intresset för lodjursjakten i Dalarna har varit mycket stort. Massor av jägarna har kontaktat mig med frågor runt jakten, berättar Marcus Elfström, vid länsstyrelsen i Falun.
– Engagemanget hos jägarna har varit stort och risken för överskjutning har nog alla varit medvetna om, menar han.
– Avsikten med tilldelningen är att inte påverka lodjursstammen, utan bara att möjliggöra ett jaktligt uttag. Nu kan vi konstatera att det uppenbart blivit en kraftig överskjutning än vad naturvårdsverket beslutat. Det finns konkreta åtgärder att diskutera med verket för att överskjutningar ska minskas i framtiden, förklarar Marcus Elfström.
Enligt vad Jaktjournalen erfar finns just nu inga brottsmisstankar runt överskjutningarna.
I Dalarnas län utför renskötselområdet var tilldelningen 6 lodjur (12 fällda + 2 påskjutna). Inom renskötselområdet tilldelades 1 lodjur, inget fällt premiärdagen 1 mars.
Fällt lodjur måste rapporteras till berört polisdistrikt inom tre timmar. Totalt har 11 200 jägare registrerat sig hos naturvårdsverket för att få bedriva lodjursjakt.
OBS: Har du bilder från årets lodjursjakt, kontakta Jaktjournalen: holger.nilsson@jaktjournalen.se

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser