Kraftig ökning av antalet fästingar

Enligt Thomas Jaenson, professor vid Uppsala universitet och Sveriges främste expert på fästingar, har fästingarna blivit väldigt många fler.

Antalet fästingar har ökat de senaste tjugo åren i Sverige.

– Folk vet mer om fästingar, hur de ser ut, man uppmanar folk att undersöka sig och det pratas om fästingar i tv och tidningar. Det gör att man tycker sig se att det har ökat men det har också skett en väldigt kraftig ökning de sista två decennierna, säger han till Bohusläningen.

– I de intervjuundersökningar vi gjort i södra Sverige är det en tiofaldig ökning. Utbredningen har även ökat i områden i Norrland där den inte funnits alls förut.

Även om undersökningar via intervjuer inte ger säkra svar har det skett en kraftig ökning, menar Thomas Jaenson.

Han grundar sitt påstående på en rad omständigheter, bland annat hur vi hanterar rådjuret som är den största bäraren av fästingar i vår närhet.

– I rådjursjakten har man en selektiv jakt. Man skjuter främst bort bockar och behåller största delen getter vilket gynnar ökningen av rådjur och indirekt fästingen.

I USA är vitsvanshjorten ett viktigt värddjur för fästingar. Där har ett forskarteam lanserat en metod för bekämpning som innehåller kemiska medel. Man har satt ut behållare med torkad majs som lockar till sig hjortarna.

När de sticker ner huvudet i behållaren för att äta stryker de samtidigt huvudet mot rullar med bekämpningsmedel. Medlen slår sedan ut nervsystemet på fästingarna hos hjorten.

Metoden är flitigt använd och mycket framgångsrik. Enligt forskarna har antalet fästingar på hjortarna minskat med drygt 90 procent och man har även märkt en kraftig minskning av antalet borreliafall.

Men den är också ifrågasatt på grund av att bekämpningsmedlet, permetrin, riskerar att skada vattenlevande organismer.

 

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser