Kraftig ökning av älgstammen

Skogsstyrelsen hävdar att älgstammen i de stormdrabbade områdena i södra Sverige är på väg att explodera.

Och om inte jägarna skjuter fler älgar riskerar såväl trafikolyckor som betesskador på skog att öka dramatiskt.

– I de centrala delarna av stormområdet så har vi en kraftig ökning av älgstammen som det ser ut, säger Christer Kalén, viltexpert på Skogstyrelsen, till Sveriges Radio.

Hur stor är ökningen?
– Tittar man på älgobsen som är jägarnas inventering av hur mycket älgar man ser under älgjakten så verkar det ha varit en fördubbling sedan 2005. Stormen Gudrun som drog fram över södra Sverige 2005 vräkte ner mängder med skog. Kvar blev de jättelika hyggena. Och på hyggena är det nu rena smörgåsbordet för älgar.

I spåren av all mat får älgkorna fler kalvar och dessutom har många jägare ägnat sig åt att ta hand om sin nerblåsta skog i stället för att jaga. Skogsstyrelsen talar nu om en älgexplosion.

– Både olycksstatistiken och älgobsen visar på att det verkar vara en älgexplosion på gång i de här delarna av landet. Vi ser även indikationer på att avskjutningen ökar, säger Christer Kalén.

Ett av de trädslag som står högt på älgens matlista är tall. Många skogsägare som förgäves försöker plantera tall hör nu av sig till Skogsstyrelsen för att få råd.

– De behandlar plantorna med blodmjöl eller hemmagjorda häxbrygder som de tror ska få en effekt på betet. En del sätter till och med upp cd-skivor i topparna har jag hört, för att man tror att det ska få älgen att undvika trädet, säger Christer Kalén.

– Det är många markägare där ute som är desperata för att de inte får upp sin tallskog.

Skogsstyrelsen har inte upplevt något liknande sedan 80-talet, då ökade älgen i spåren av stora avverkningar som också då ledde till att fodertillgången ökade. Nu måste det skjutas fler älgar annars riskerar olyckorna och betesskadorna på skog att bli ett jätteproblem, säger Christer Kalén.

– Fodret kommer antagligen att tryta igen och då finns det inte foder för alla de här djuren som nu lever glada dagar.

Då kommer de att ge sig på annan skog och då kommer vi få stora skogsskador?
– Då kommer vi få stora skador, de kommer att äta det de kommer åt. Troligen kommer de även att äta på granen, säger Christer Kalén.

AKTUELLT

Sörmländska mufflonflockar utslagna av vargar

Sörmland (JJ) Flocken av vargar och varghybrider slog ut en hel lokal population av mufflonfår norr om Katrineholm i Sörmland. – Samma sak hände i Sjundareviret, säger Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Annonser