Kraftig ökning av älgstammen

Skogsstyrelsen hävdar att älgstammen i de stormdrabbade områdena i södra Sverige är på väg att explodera.

Och om inte jägarna skjuter fler älgar riskerar såväl trafikolyckor som betesskador på skog att öka dramatiskt.

– I de centrala delarna av stormområdet så har vi en kraftig ökning av älgstammen som det ser ut, säger Christer Kalén, viltexpert på Skogstyrelsen, till Sveriges Radio.

Hur stor är ökningen?
– Tittar man på älgobsen som är jägarnas inventering av hur mycket älgar man ser under älgjakten så verkar det ha varit en fördubbling sedan 2005. Stormen Gudrun som drog fram över södra Sverige 2005 vräkte ner mängder med skog. Kvar blev de jättelika hyggena. Och på hyggena är det nu rena smörgåsbordet för älgar.

I spåren av all mat får älgkorna fler kalvar och dessutom har många jägare ägnat sig åt att ta hand om sin nerblåsta skog i stället för att jaga. Skogsstyrelsen talar nu om en älgexplosion.

– Både olycksstatistiken och älgobsen visar på att det verkar vara en älgexplosion på gång i de här delarna av landet. Vi ser även indikationer på att avskjutningen ökar, säger Christer Kalén.

Ett av de trädslag som står högt på älgens matlista är tall. Många skogsägare som förgäves försöker plantera tall hör nu av sig till Skogsstyrelsen för att få råd.

– De behandlar plantorna med blodmjöl eller hemmagjorda häxbrygder som de tror ska få en effekt på betet. En del sätter till och med upp cd-skivor i topparna har jag hört, för att man tror att det ska få älgen att undvika trädet, säger Christer Kalén.

– Det är många markägare där ute som är desperata för att de inte får upp sin tallskog.

Skogsstyrelsen har inte upplevt något liknande sedan 80-talet, då ökade älgen i spåren av stora avverkningar som också då ledde till att fodertillgången ökade. Nu måste det skjutas fler älgar annars riskerar olyckorna och betesskadorna på skog att bli ett jätteproblem, säger Christer Kalén.

– Fodret kommer antagligen att tryta igen och då finns det inte foder för alla de här djuren som nu lever glada dagar.

Då kommer de att ge sig på annan skog och då kommer vi få stora skogsskador?
– Då kommer vi få stora skador, de kommer att äta det de kommer åt. Troligen kommer de även att äta på granen, säger Christer Kalén.

1 kommentar

  • skogsbruk
    Söv ner ett par hundra vargar och sänd ner dom dit. Ta ett par valpar från ” ryssen ” för att säkra att det blir dygnet runt bevakning på dom också. Då kanske vi får en jaktbar älgstam i mellan Sverige igen!

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser