Kraftig minskning av vargstammen föreslås i Värmland

Karlstad (JJ) Viltförvaltningsdelegationen vid Värmlands läns länstyrelse har idag tagit de beslut som krävs för att Länsstyrelsen ska kunna ta beslut om licensjakt på varg. Delegationen beslutade att ett nytt förvaltningsmål för varg i Värmland är 12 föryngringar och målet ska uppnås stegvis under två till tre år. Vidare beslutade delegationen om övergripande riktlinjer för licensjakt.

Värmlands läns länsstyrelse förklarar hur processen ska gå vidare. I den regionala rovdjursförvaltningen har länsstyrelsen till sin hjälp en viltförvaltningsdelegation, som är beslutande i övergripande frågor rörande länets viltförvaltning. Delegationen utgörs av politiker och representanter för olika intressegrupper, organisationer och myndigheter.

Vid delegationens möte idag togs de beslut som krävs för att Länsstyrelsen ska kunna fatta beslut om licensjakt på varg. Delegationen beslutade att komplettera förvaltningsplanen för stora rovdjur med ett förvaltningsmål för varg. Det nya förvaltningsmålet är 12 föryngringar för varg och målet ska uppnås stegvis under två till tre år.

Vidare beslutade delegationen om övergripande riktlinjer för licensjakt. Förvaltningsplanen är ett levande dokument, vilket innebär att åtgärder utvärderas och kunskapen tas tillvara i kommande förvaltningsbeslut. Länsstyrelsen fortsätter nu arbetet med formulering av beslut om licensjakt på varg, i samverkan med övriga län i mellersta förvaltningsområdet. Beslut om licensjakt förväntas kunna fattas den 28 november.

Fotnot: Under vintern 2013-2014 inventerades 29 revir som berör Värmland. I 20 av dem konstaterades det föryngringar under våren.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser