Kraftig begränsning av vargjakten!

Naturvårdsverket har beslutat sig för en ny räknemodell för att uppskatta vargstammen. Resultatet kan bli att vargjakten halveras i vinter.

Naturvårdsverket har beslutat sig för att ändra brytpunkten då vargstammen ska vara 210 individer. Nu ska man fastställa vargstammen den 1 mars och inte räkna med ett årsgenomsnitt som tidigare.

Med denna räknemetod ska man alltså räkna vargar före föryngringen. Detta innebär att vintern 2011 kommer vargavskjutningen att endast handla om ett 15-tal djur.

Kvarhåller Naturvårdsverket denna metod att räkna vargar kommer däremot vargjakten att öka ordentligt igen 2012 för att balansera stammen på 210 individer. Just nu beräknar man att 70-80 vargar föds varje år.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser