Körde på älg – smet från platsen

JÄRVSÖ/FÄRILA(JJ). Under förra veckan blev en älg påkörd nära Svartvallssjön - älgen lämnades för att dö i ett dike. Det var Nils-Erik Eriksson, pensionerad polis, som hittade älgen och han tror att djuret legat i diket i flera timmar innan det dött.

Han var ute med traktorn när han såg älgen. När han tittade närmare fick han se delar av en billykta och han förstod att djuret blivit påkört. Han såg också att älgen hade bökat runt på platsen. 

Han är själv jägare och kontaktade genast polisen för att höra om olyckan anmälts. 
– Ingen hade hört av sig, det verkar som att föraren kört därifrån på en gång, säger han till Ljusdals-Posten.

Kör man på en älg är man skyldig att meddela polisen om detta, de kontaktar sedan viltvårdsområdet. 
Eriksson menar dock att det är ovanligt med smitningsolyckor av det här slaget. Om man inte anmäler en viltolycka så riskerar man böter. 
Det här rapporterar Ljusdals-Posten.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser