Kor har flytt i panik – är varg orsaken?

KRONOBERG(JJ). Flera kor har flytt i panik vid flera tillfällen under förra veckan. Detta har skett i den del av Kronobergs län där en sändarförsedd vargtik finns. – Jag har inte sett några vargspår och vill inte spekulera, men visst är det oförklarligt att kor flyr på det här sättet på flera ställen under några dagar inom ett ganska begränsat område, säger rovdjursspårare Rune Håkansson, som varit ut till de aktuella platserna på uppdrag av länsstyrelsen, till Smålandsposten.

Vid ett tillfälle var det ett 30-tal kor som flydde ur hägnet på natten i byn Snörsjö. Djuren hittades flera kilometer bort men samtliga djur kom tillbaka utan skador.

Men det gick inte lika bra när totalt 14 djur flyddde från en annan plats, då gick fyra av korna ner sig i ett myrområde. En ko var redan död men övriga kunde räddas, ett av dessa djur dog dock dagen efter på grund av att det var så medtaget. En kalv saknas dessutom fortfarande.

Det tredje fallet handlar om en lantbrukare i trakten av Pjätteryd som har uppgett att korna flytt ett par gånger.
Det här rapporterar Smålandsposten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser