Kor har flytt i panik – är varg orsaken?

KRONOBERG(JJ). Flera kor har flytt i panik vid flera tillfällen under förra veckan. Detta har skett i den del av Kronobergs län där en sändarförsedd vargtik finns. – Jag har inte sett några vargspår och vill inte spekulera, men visst är det oförklarligt att kor flyr på det här sättet på flera ställen under några dagar inom ett ganska begränsat område, säger rovdjursspårare Rune Håkansson, som varit ut till de aktuella platserna på uppdrag av länsstyrelsen, till Smålandsposten.

Vid ett tillfälle var det ett 30-tal kor som flydde ur hägnet på natten i byn Snörsjö. Djuren hittades flera kilometer bort men samtliga djur kom tillbaka utan skador.

Men det gick inte lika bra när totalt 14 djur flyddde från en annan plats, då gick fyra av korna ner sig i ett myrområde. En ko var redan död men övriga kunde räddas, ett av dessa djur dog dock dagen efter på grund av att det var så medtaget. En kalv saknas dessutom fortfarande.

Det tredje fallet handlar om en lantbrukare i trakten av Pjätteryd som har uppgett att korna flytt ett par gånger.
Det här rapporterar Smålandsposten.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser