Konsumentköpslag anpassad för hundar på gång

Kungsbacka (JJ) Konsumentköplagen bör ses över och bli bättre anpassad för köp av levande djur – oavsett om det gäller en häst, katt eller hund. Det har Riksdagen gett Regeringen besked om.

I veckan fattade en majoritet i riksdagens civilutskott beslut om att riksdagen tillkännager att regeringen bör se över reglerna i konsumentlagstiftningen för köp av levande djur, både nationellt och inom EU.

– Det känns oerhört glädjande att civilutskottet tagit beslutet och gett regeringen uppdraget. Jag hoppas verkligen att man över partigränserna ser att konsumentköplagen inte fungerar i alla delar vid försäljning av djur, som är levande varelser och inte vilken vara som helst som till exempel ett kylskåp. Troligtvis räcker det med bara en eller några tilläggsparagrafer i den befintliga konsumentköplagen för att rätta till de orimligheter som finns idag, säger Ulf Uddman, VD Svenska Kennelklubbeni ett pressmeddelande.

Lagen måste skilja på hundar och kylskåp

Ett levande djur betraktas idag som vilken vara som helst i konsumentköplagen. Det innebär att de lagar och regler som gäller vid köp av ett kylskåp i vitvaruaffären också gäller vid köp av en hund, häst eller katt, vilket lämnar uppfödaren i en svag ställning i förhållande till konsumenten. Om konsumenten påstår att det är något fel på djuret har uppfödaren ensam fullt ansvar att bevisa att de fel som visar sig inom sex månader från köpet inte fanns vid försäljningen.

– Problembilden växer hela tiden för oss. Till exempel har nu riskkapitalister en marknadsandel på svensk veterinärvård som överstiger 60 % och kostnaderna för vården fortsätter bara att skjuta i höjden. Det kan inte fortsätta som idag, att det är möjligt att skjuta ifrån sig ansvaret för en sjuk hunds veterinärkostnader på uppfödaren. Hundar är levande varelser som förändras varje dag och det är oftast omöjligt att avgöra exakt vad som gjorde att hunden blev sjuk just då. Jag tror ingen skulle komma på tanken att gå tillbaka till affären med ett fång tulpaner för att de börjar sloka efter tio dagar, och hävda att säljaren har ett ansvar i upp till tre år för att blommorna inte ska bli sämre, fortsätter Ulf Uddman.

Ett glädjande besked

Svenska Kennelklubben har i samråd med bland annat Hästsportens nationella stiftelse drivit frågan under flera år. Att riksdagen gett regeringen tydligt besked om att konsumentköplagen behöver förändras för köp av levande djur är ett glädjande besked. Förhoppningsvis resulterar det i både en bättre anpassad lagstiftning och bättre förhållanden för djuren, skriver SKK.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Jessica plåtade den vita älgen – igen

Munkedal (JJ) 24-åriga Jessica Hemlin har blivit berömd för sina möten med den vita och ståtliga älgtjuren i Munkedal. På måndagen var det dags igen - älgen dök upp alldeles utanför Jessicas hem och lät sig fotograferas.

Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Vit sändarlös mårdhund infångad

Råneå (JJ) Under sommaren har en vit mårdhund synts till i Råneå, ett samhälle tre mil nordost om Luleå. Mårdhunden observerades av flera personer, bland annat inne i villaområden. Foton togs och det visade sig att djuret tillhör Mårdhundsprojektet, men tappat sin sändare.

Unge till världskänt lejon dödad

Zimbabwe (JJ) En unge till den världskände lejonhannen Cecil har skjutits av en okänd troféjägare i Zimbabwe. Den sexårige hannen Xanda dödades den 7 juli och mötte därmed samma öde som sin far.

683 000 kronor för sälskador

Sotenäs (JJ) 20 fiskare i Västra Götaland får dela på 683 000 kronor från Länsstyrelsen för skador som sälar orsakat på både fiskeredskap och fångst under 2016.

Annonser