Konsumentköpslag anpassad för hundar på gång

Kungsbacka (JJ) Konsumentköplagen bör ses över och bli bättre anpassad för köp av levande djur – oavsett om det gäller en häst, katt eller hund. Det har Riksdagen gett Regeringen besked om.

I veckan fattade en majoritet i riksdagens civilutskott beslut om att riksdagen tillkännager att regeringen bör se över reglerna i konsumentlagstiftningen för köp av levande djur, både nationellt och inom EU.

– Det känns oerhört glädjande att civilutskottet tagit beslutet och gett regeringen uppdraget. Jag hoppas verkligen att man över partigränserna ser att konsumentköplagen inte fungerar i alla delar vid försäljning av djur, som är levande varelser och inte vilken vara som helst som till exempel ett kylskåp. Troligtvis räcker det med bara en eller några tilläggsparagrafer i den befintliga konsumentköplagen för att rätta till de orimligheter som finns idag, säger Ulf Uddman, VD Svenska Kennelklubbeni ett pressmeddelande.

Lagen måste skilja på hundar och kylskåp

Ett levande djur betraktas idag som vilken vara som helst i konsumentköplagen. Det innebär att de lagar och regler som gäller vid köp av ett kylskåp i vitvaruaffären också gäller vid köp av en hund, häst eller katt, vilket lämnar uppfödaren i en svag ställning i förhållande till konsumenten. Om konsumenten påstår att det är något fel på djuret har uppfödaren ensam fullt ansvar att bevisa att de fel som visar sig inom sex månader från köpet inte fanns vid försäljningen.

– Problembilden växer hela tiden för oss. Till exempel har nu riskkapitalister en marknadsandel på svensk veterinärvård som överstiger 60 % och kostnaderna för vården fortsätter bara att skjuta i höjden. Det kan inte fortsätta som idag, att det är möjligt att skjuta ifrån sig ansvaret för en sjuk hunds veterinärkostnader på uppfödaren. Hundar är levande varelser som förändras varje dag och det är oftast omöjligt att avgöra exakt vad som gjorde att hunden blev sjuk just då. Jag tror ingen skulle komma på tanken att gå tillbaka till affären med ett fång tulpaner för att de börjar sloka efter tio dagar, och hävda att säljaren har ett ansvar i upp till tre år för att blommorna inte ska bli sämre, fortsätter Ulf Uddman.

Ett glädjande besked

Svenska Kennelklubben har i samråd med bland annat Hästsportens nationella stiftelse drivit frågan under flera år. Att riksdagen gett regeringen tydligt besked om att konsumentköplagen behöver förändras för köp av levande djur är ett glädjande besked. Förhoppningsvis resulterar det i både en bättre anpassad lagstiftning och bättre förhållanden för djuren, skriver SKK.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser