Konsumtionen av vildsvinskött väntas öka

Konsumtionen av vildsvinskött väntas öka framöver. Anledningen är att det blir allt fler vildsvin i landet.

– Om ett par år kommer vi ha en halv miljon vildsvin och då går det kalla kårar längs ryggen på många lantbrukare. Fyra procent av vår svinproduktion i Sverige kommer då att utgöras av vildsvin. Ett ekologiskt producerat kött av högsta kvalité, säger Torsten Mörner, ordförande för Jägareförbundet, till Sveriges Radios ekonominyheter.

Inom bara några år beräknas det finnas cirka en halv miljon vildsvin i landet.
För många lantbrukare är dock vildsvinen i många fall ett problem då de kan orsaka stora skador på markerna. 
Mörner tror dock att om jägare och markägare samverkar så behöver inte en större vildsvinsstam orsaka stora skador på markerna.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser