Konsumtionen av vildsvinskött väntas öka

Konsumtionen av vildsvinskött väntas öka framöver. Anledningen är att det blir allt fler vildsvin i landet.

– Om ett par år kommer vi ha en halv miljon vildsvin och då går det kalla kårar längs ryggen på många lantbrukare. Fyra procent av vår svinproduktion i Sverige kommer då att utgöras av vildsvin. Ett ekologiskt producerat kött av högsta kvalité, säger Torsten Mörner, ordförande för Jägareförbundet, till Sveriges Radios ekonominyheter.

Inom bara några år beräknas det finnas cirka en halv miljon vildsvin i landet.
För många lantbrukare är dock vildsvinen i många fall ett problem då de kan orsaka stora skador på markerna. 
Mörner tror dock att om jägare och markägare samverkar så behöver inte en större vildsvinsstam orsaka stora skador på markerna.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser