Könskvoteringen skärps upp

Skaraborg (JJ) Inför årets älgjaktspremiär i Skaraborg är länsstyrelsens regler kring avskjutningen striktare än tidigare. Nu styrs könskvoteringen i licensområden av en regel i stället för att vara en rekommendation.

Förra året låg tjurkvoten av fällda vuxna älgar på 60,7 procent i licensområdena i länet. Länets skötselområden som redan infört könskvotering hade en tjurandel på 48,7 procent.

Enligt Lisbeth Johansson på naturvårdsenheten är könskvoteringen till för att ge älgstammen en bättre könsfördelning.

Länsstyrelsen kommer följa upp jakten och de som inte följer planerna kommer ställas till svars, rapporterar Skaraborgs Allehanda.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser