Kommuner betalar bussar till vargdemonstration

Finland (JJ) På måndag demonstrerar människor från två finska kommuner mot vargläget i landet. Kommunerna betalar bussarna.

Finska Yle rapporterar att det blir demonstration mot vargpolitiken på torget i Vasa på måndag. Det är kommunledningarna i Vörå och Nykarleby som bestämt att bussarna ska betalas med kommunala medel.

– Vi vill ju att det kommer folk till demonstrationen, jag tycker att det är viktigt att vi manifesterar kring just den här frågan som vi tycker är besvärlig, säger Rainer Bystedt, som företräder Svenska folkpartiet, SPF, i Finland och är kommunstyrelsens ordförande i Vörå.

Enligt inventeringsrapporterna har vargstammen i Finland flyttat sig. Den har minskat i den östra delen av landet och 70 procent av vargarna finns nu i västra Finland.

Extra skolskjutsar

Under våren betalade Vörå kommun en tid för extra skolskjutsar, på grund av varg. Det kostade cirka 100 000 kronor i månaden.

På Finlands Kommunförbund anser juristen Ida Sulin att kommunerna gör fel när de bekostar bussar till demonstrationen. Det ligger inte inom kommunens kompetensområde, anser hon.

– Det här med att ordna busstransport till demonstrationer så tycker jag nog faktiskt låter som en sådan sak som faller utanför den här kompetensen, säger Ida Sulin till Yle.

Politikern Rainer Bystedt i Vörå pekar på de extra skolbussar kommunen tvingades sätta in.

– Jämfört med de kostnaderna pratar vi om småpengar nu när vi ordnar skjuts till måndagens demonstration, säger Rainer Bystedt till Yle.

”Eniga i kommunen”

Thomas Karv företräder också Svenska folkpartiet och är ledamot i stadsstyrelsen i Nykarleby och statsvetare vid Åbo Akademi i Vasa. Han tycker som Rainer Bystedt.

– Vi var fullständigt eniga i kommunen kring att det här är något som vi bör vara med och stöda, eftersom trycket från kommuninvånarna har varit väldigt stort på oss politiker, säger Thomas Karv.

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser