Knuts Hans berättar om björnattacken

Knuts Hans Hansson skadades allvarligt av en björn men är nu utskriven från sjukhuset. Foto: Leif Andersson. Mora (JJ) Knuts Hans Hansson som attackerades av en björn för två veckor sedan har nu lämnat Mora lasarett. Han mår efter omständigheterna bra och berättar nu för Jaktjournalen vad som hände i skogen.

Det var under en björnjakt mellan Bingsjön och Ingels som Knuts Hans Hansson attackerades av en björn. När björn och hundar lämnade jaktmarken och placerade sig en bit in på grannmarken bestämde sig Knuts Hans för att gå in och stöta ekipaget.

– Vi hade pratat med det aktuella jaktlaget och fått klartecken att gå in för att stöta loss björnen. Jag har mött björn 130 gånger så jag tog på mig uppgiften.
Björnen stod i en tät plantering och Knut Hans avancerade in till uppskattningsvis 30 meter från hundarna.

– Jag hade som en vägg framför mig. Plötsligt tystnade hundarna och svischade förbi mig. Rätt därefter var björnen över mig. Jag hann inte reagera och skulle aldrig ha hunnit få upp en bössa om jag hade någon. Den ena hunden for på björnen och skadades den med, men attacken var över på max fyra sekunder.

Knuts Hans kunde efter attacken själv gå ut till närmsta väg och ringa efter hjälp. Han märkte dock att han var skadad.

– Det är märkligt. Jag kände aldrig någon smärta och känner fortfarande ingen smärta. Jag pratade nyss med en professor som forskar på incidenter när människor attackeras av stora rovdjur och han berättade för mig att det är vanligt att det blir så.

I attacken bet björnen Knuts Hans i armen, handen och huvudet. Han är sydd med över 50 stygn och armen som drabbats hårdast krossades av björnen. Dessutom har han också fått opereras i ansiktet eftersom benen runt ögat också skadats.

Trots detta verkar det inte som om Knuts Hans kommer få några bestående men från attacken, vare sig fysiska eller psykiska.

– Jag är inte mer rädd för björn nu än tidigare. Det här var mitt sjunde björnmöte med björnar på under fem meter. En gång fick jag skjuta ett varningsskott mot en björnhona när hon gjorde två utfall mot mig.

Om man ska tro Knuts Hans ser han fram emot att delta på björnjakten igen nästa år.

– Björnar är oerhört intressanta varelser. Jag tror den här björnen som var märkt hade ett dåligt förhållande till människor med sin erfarenhet från märkningen. Han förknippade helt enkelt mig med något obehagligt, säger Knuts Hans som nu ska vila upp sig i lugn och ro i hemmet utanför Boda.

Knuts Hans Hanssons björnjaktsäsong i år har varit händelserik. Först lyckas han skjuta en björn på 310 kilo, bara dagar senare attackeras han av en björn på 268 kilo. Foto: Leif Andersson.
AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser