Knarkdömd jägare förlorar vapen

Karlshamn (JJ) Enligt polisen luktade jägarens kläder starkt av marijuana i samband med att han delgavs misstanke om narkotikabrott i början av 2016. Mannen har också erkänt att han använt narkotika, men förnekar bestämt att han har ett missbruk.

Förvaltningsrätten fastställer nu polismyndighetens beslut att mannens samtliga jaktvapen, inklusive ammunition, ska tas i beslag. Jägaren överklagade polisens beslut till förvaltningsrätten.

Men de domar som mannen dragit på sig för narkotikabrott och rattfylleri visar enligt polisen att han inte längre uppfyller vapenlagstiftningens krav på omdöme, laglydnad och pålitlighet, enligt domstolen. Jägaren har via frivillig provtagning försökt påvisa att han inte använder narkotika regelbundet.

Förvaltningsrätten anser att det inte per automatik visar att mannen inte har en missbruksproblematik. Polisen har därför haft fog för beslutet att beslagta jägarens samtliga hagel- och kulvapen, skriver rätten i domen.

Jägaren har i en skrivelse berättat att jakten är hans liv och att det mesta av fritiden går till att vara i skog och mark.

Om han vill fortsätta med sin hobby måste han begära prövningstillstånd hos kammarrätten, för att eventuellt få förvaltningsrättens dom prövad där, rapporterar Sydöstran.

AKTUELLT

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser