Klimatsmart älgvecka i Västmanland

Idag inleds Älgveckan 2010 i Västmanland där speciellt utvalda restauranger serverar älg från de västmanländska skogarna.

Viltkött från skogens vilda djur är naturligt, nyttigt och klimatsmart eftersom djuren inte behöver några stängsel eller bearbetad mark, inte äter någon antibiotika och inte har transporterats långväga.

Intresset för viltkött ökar och i Västmanland finns det gott om denna unika råvara. Älgveckan drivs av Jägareförbundet i Västmanlands län och syftet är att skapa en hållbar affärskedja, från skog till tallrik. Företag inom vilt, mat och turism och jakt i Västmanland medverkar.

I Västerås syns Älgveckan genom att utvalda restauranger komponerat olika älgmaträtter som serveras veckan och genom att några butiker säljer älgkött till den vanliga konsumenten vilket annars är rätt så ovanligt.

Medverkande företag i Västerås bland andra är Björnögården Restaurang, Restaurang Varda, Restaurang Bellman, Carlströms Chark, Chantals, ICA Ettan, ICA Skultuna och Kungsbyn Bygdens Mat Restaurang & Saluhall.

Exempel på mat som serveras på Björnögården i Västerås är älgfärsbiff med persiljestuvad potatis, viltsky samt smörslungad svamp, älggryta med rödvin, rökt vildsvin och pärllök, samt rimmad och kokt högrev på älg med rotfruktspuré och grovkorning senapssås.

Chantals i Västerås har specialkomponerat såväl tårtor som bakelser med marsipanöverdrag prydda med Skogens Konung inför Älgveckan.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser