Klent intresse för skyddsjakt på säl i Norrbotten

Kalix (JJ) Endast 13 av 60 tilldelade gråsälar har hittills skjutits på årets skyddsjakt. Det är dålig fyllningsgrad, säger Roland Saitzkoff, Länsstyrelsen till Piteå Tidning.

Det är väldigt mycket säl längs Norrbottenkusten nu. Detta orsakar ett högt skadetryck på fiskeriredskap och därför har myndigheterna förenklat reglerna för skyddsjakten något, men det är fortfarande få som skyddsjagar.

– Yrkesfisket har drabbats av stora skador och det är tyvärr ytterst få som skyddsjagar säl. I år är tilldelningen 60 sälar i Norrbotten men bara 13 är skjutna. Det kanske bara blir 20 skjutna i år så det är dålig fyllnadsgrad av tilldelningen, säger Roland Saitzkoff.

För att få jaga säl krävs att man genomgått en säljaktsutbildning samt att man har möjlighet att bärga kroppen så organ kan skickas på analys. Att skjuta säl på öppet vatten kräver därför att man har tillgång till dykutrustning om sälen hinner sjunka. Många jägare drar sig för att engagera sig i jakten.

I våras deltog 20 personer i Svenska Jägareförbundets säljaktsutbildning i Piteå, rapporterar Piteå Tidning.

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser