Klent intresse för säljakt

Kungsbacka (JJ) För att minska skador på fiskeredskap har årets skyddsjakt på knubbsäl påbörjats. Men intresset är dåligt och mängden säl som får skjutas på västkusten fälls inte. I år har därför Naturvårdsverkets förenklat villkoren för jakten.

Intresset för säljakt på västkusten är klent.

Naturvårdsverkets inventeringar visar på att det finns 17 000 knubbsälar på västkusten. Men antalet sälar som får skjutas fälls inte. I Halland sköts 30 av 40 knubbsälar förra året. Hittills i år har 20 av 55 rapporterats in.

Naturvårdsverket har succesivt förändrat villkoren kring skyddsjakten, i år får man jaga på annans jaktområde och mängden av prover som jägarna ska ta av sälen har förenklats och ersättningen för proverna har höjts.

– Vi jobbar med att göra det så enkelt som möjligt för jägarna att skjuta sälen så vi motverkar de här skadorna på fisket. säger Petter Mahrs, Naturvårdsverket, till SVT Halland.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser