Klartecken för vargjakt i Ånge

Ånge (JJ) Förvaltningsdomstolen i Luleå har avslagit Naturskyddsföreningens och Svenska rovdjursföreningens överklagan mot skyddsjakten. Jakten får fortsätta på de två vargar som ska finnas i markerna kring Jovnevaerie samebys vinterbetesområde, strax norr om Ånge kommun.

Skyddsjakt på de båda vargarna har tillåtits av Länsstyrelsen i Jämtland i flera omgångar. Det senaste beslutet gällde för perioden 24 november till 13 december, men överklagades av Svenska rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen i Jämtland-Härjedalen.

Prövning av beslutet har skett vid Förvaltningsrätten i Luleå, som i sitt beslut konstaterar att ”det kan finnas skäl att ifrågasätta huruvida risk för allvarlig skada alltjämt föreligger”.

Samtidigt konstaterar de att det så sent som den 19 november i samband med spårning påträffades en vargdödad renkalv, och att tidigare skyddsjakt inte har kunnat genomföras på grund av ogynnsamt väder.

”Sammanfattningsvis finner förvaltningsrätten att samtliga förutsättningar för skyddsjakt är uppfyllda”, skriver man i sitt beslut, och avslår överklagan, rapporterar Sundsvalls Tidning.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Jessica plåtade den vita älgen – igen

Munkedal (JJ) 24-åriga Jessica Hemlin har blivit berömd för sina möten med den vita och ståtliga älgtjuren i Munkedal. På måndagen var det dags igen - älgen dök upp alldeles utanför Jessicas hem och lät sig fotograferas.

Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Vit sändarlös mårdhund infångad

Råneå (JJ) Under sommaren har en vit mårdhund synts till i Råneå, ett samhälle tre mil nordost om Luleå. Mårdhunden observerades av flera personer, bland annat inne i villaområden. Foton togs och det visade sig att djuret tillhör Mårdhundsprojektet, men tappat sin sändare.

Unge till världskänt lejon dödad

Zimbabwe (JJ) En unge till den världskände lejonhannen Cecil har skjutits av en okänd troféjägare i Zimbabwe. Den sexårige hannen Xanda dödades den 7 juli och mötte därmed samma öde som sin far.

683 000 kronor för sälskador

Sotenäs (JJ) 20 fiskare i Västra Götaland får dela på 683 000 kronor från Länsstyrelsen för skador som sälar orsakat på både fiskeredskap och fångst under 2016.

Annonser