Klartecken för vargjakt i Ånge

Ånge (JJ) Förvaltningsdomstolen i Luleå har avslagit Naturskyddsföreningens och Svenska rovdjursföreningens överklagan mot skyddsjakten. Jakten får fortsätta på de två vargar som ska finnas i markerna kring Jovnevaerie samebys vinterbetesområde, strax norr om Ånge kommun.

Skyddsjakt på de båda vargarna har tillåtits av Länsstyrelsen i Jämtland i flera omgångar. Det senaste beslutet gällde för perioden 24 november till 13 december, men överklagades av Svenska rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen i Jämtland-Härjedalen.

Prövning av beslutet har skett vid Förvaltningsrätten i Luleå, som i sitt beslut konstaterar att ”det kan finnas skäl att ifrågasätta huruvida risk för allvarlig skada alltjämt föreligger”.

Samtidigt konstaterar de att det så sent som den 19 november i samband med spårning påträffades en vargdödad renkalv, och att tidigare skyddsjakt inte har kunnat genomföras på grund av ogynnsamt väder.

”Sammanfattningsvis finner förvaltningsrätten att samtliga förutsättningar för skyddsjakt är uppfyllda”, skriver man i sitt beslut, och avslår överklagan, rapporterar Sundsvalls Tidning.

AKTUELLT

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Peter fällde drömtjur

Gäddede (JJ) En riktigt stor älgtjur har fällts i nordvästra Jämtland. – Jag har skjutit en guldtjur tidigare, men det här hornet är större, säger skytten Peter Hallberg.

Diza räddade Britt-Marie när älgkon gick till attack

Främmestad (JJ) Britt-Marie Anderssons jämthundstik Diza räddade livet på henne när en arg älgko i fredags gick till anfall. Älgen låg på Britt-Marie och stampade med klövarna när Diza kom till undsättning.  – Jag har aldrig varit så nära döden, säger Britt-Marie i Jaktjournalens webbradio.

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Annonser