Klartecken för vargjakt i Ånge

Ånge (JJ) Förvaltningsdomstolen i Luleå har avslagit Naturskyddsföreningens och Svenska rovdjursföreningens överklagan mot skyddsjakten. Jakten får fortsätta på de två vargar som ska finnas i markerna kring Jovnevaerie samebys vinterbetesområde, strax norr om Ånge kommun.

Skyddsjakt på de båda vargarna har tillåtits av Länsstyrelsen i Jämtland i flera omgångar. Det senaste beslutet gällde för perioden 24 november till 13 december, men överklagades av Svenska rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen i Jämtland-Härjedalen.

Prövning av beslutet har skett vid Förvaltningsrätten i Luleå, som i sitt beslut konstaterar att ”det kan finnas skäl att ifrågasätta huruvida risk för allvarlig skada alltjämt föreligger”.

Samtidigt konstaterar de att det så sent som den 19 november i samband med spårning påträffades en vargdödad renkalv, och att tidigare skyddsjakt inte har kunnat genomföras på grund av ogynnsamt väder.

”Sammanfattningsvis finner förvaltningsrätten att samtliga förutsättningar för skyddsjakt är uppfyllda”, skriver man i sitt beslut, och avslår överklagan, rapporterar Sundsvalls Tidning.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser