Klart vi ska ha årliga skytteprov!

Nyligen presenterade Svenska Jägareförbundet ett nytt skjutprov, vildsvinspasset. För ett par år sedan introducerades björnpasset. Det är väl bra med frivilliga skytteprov som ökar vår kompetens, men varför ska det vara så himla svårt att skapa ett system som från grunden fungerar istället?

En årlig uppskjutning och mer omfattande prov hade gjort oss till bättre skyttar i skogen. Foto: Per Jonson

Jag är av den bestämdaste uppfattningen att det i dag är för lätt att bli jägare oavsett om man går en ordinarie kurs eller en intensivkurs, men det är i första hand inte i de teoretiska delarna skon klämmer. Det är när det kommer till skyttet.

Jag är medveten om att klanderfria jaktskyttar inte skapas efter ett par timmar på skjutbanan, men de skyttekunskaper som krävs för jägarexamen i dag känns mer som en prova-på-dag.

Det måste få vara lov att vara svårt. Jakt är svårt och de situationer du ställs inför i jaktskogen kräver oändligt mycket mer av dig än fyra frånduvor, eller några godkända serier på älgbanan.

Björnprovet är också rätt märkligt. Det momentet som i teorin faktiskt skulle kunna vara nyttigt, alltså att under en mycket begränsad tid avlossa flera skott i följd på frihand och inom ett givet träffområde, blir i praktiken helt tandlöst. Du behöver inte träffa! Varför ska du då skjuta momentet över huvud taget?

Kulgevär

För att få sin jägarexamen borde man som i dag behärska kulvapen samt hagelgevär. Målen borde också precis som i dag vara både fasta och rörliga. Men de borde också vara realistiska!

När det kommer till kulskytte bör eleven först få en studsare med ett ej inskjutet sikte. Första momentet består i att skjuta in geväret på 100 meter. Detta ska klaras av med endast ett visst antal patroner.

Väl därefter sker skytte mot fasta mål med jägarstöd eller på frihand på 100, samt 200 meter. Även om man inte skjuter på så långa avstånd under jakt, men man får en bra uppfattning om sin egen förmåga.

Löpande skyttet sker på max 50 meter och innebär endast skott mot löpande figur, åt båda hållen. Här tränas på snabb omladdning samt stress. Vi vet att skott mot springande vilt sällan avlossas på långa håll och därför bör man också träna på kortare håll. Under träningsskyttet fram till uppskjutningen kan momentet dessutom varieras genom att man placerar granruskor eller andra objekt i vägen längs med rälsen.

Hagelskytte

Är det någon som är redo för en sträckjakt efter att ha träffat fyra av sex frånduvor? Hagelskyttepraktiken under en jägarexamensutbildning bör naturligtvis baseras på en sportingstig med stor variation på duvornas kastare. (Och ja, det kan finnas en rabbit som ersätter dagens räv.)

Låt säga att du har totalt tio duvor att träffa. Du har två skott per duva och bör för bestått prov i alla fall ha träffat åtta av tio.

Det låter kanske svårt och jag är inte ens säker på att jag hade klarat det på första försöket, men det är å andra sidan min poäng. Jaktskyttet är många gånger knivigt och har man under sin utbildning tränat på kniviga situationer är man oändligt mycket mer förberedd på vad som kan inträffa i det verkliga jaktlivet.

Skjut upp varje år

I Norge har man till skillnad från i Sverige krav på att uppvisa ett giltigt intyg inför varje höst man vill jaga högvilt. Det är ju en genial idé eftersom skyttekunskaper är lite som kondition. Tränar du inte kontinuerligt tappar du snabbt formen, men med ett par turer till banan är du snabbt tillbaka igen.

Således borde skyttedelen i jägarexamensprovet vara årligen återkommande. Ska du jaga med hagelgevär ska du klara provet. Ska du jaga med kulgevär gäller naturligtvis samma sak.

Att det här kommer att bli verklighet tror jag inte en sekund, men man kan ju alltid hoppas.

 

AKTUELLT

Jägarbas vill ha specialistteam för vargjakt

Västmanland (JJ) Jägareförbundets ordförande i Västmanland, Emil Stolpe Nordin, vill att skyddsjakterna på varg blir effektivare. Han efterlyser specialistteam och att snaror och fällor får användas i jakterna.

Fira med filépanna

Jaktsäsongen är i full gång och i oktober är det massor av jakt över hela landet. Det är det värt att fira. Varför inte bjuda nära och kära på en filépanna, så fantastiskt gott och enkelt. Ta av den filé du har; älg, rådjur, hjort eller vildsvin, succén är given. 6 portioner: 600 g viltfilé

Stjärnskogens Atos

Daniel Ernebrink har i sin SE J CH Stjärnskogens Atos hittat en riktig drevkanon. Det har hunden inte bara bevisat på jaktprov utan även för bygdens jägare som gärna hänger med ut på jakt. När Jaktjournalen följde med Atos till skogs rådde det heller inget tvivel om att ryktet stämde. Bästa rådjurshunden på unghundsmästerskapet 2015 behärskar det här med drevjakt.

En stöld är alltid en stöld

I april polisanmälde knivbutiken Wanderoo en jakthandlare för varumärkesbrott. Saken gällde en kniv. Wanderoo (Bökers distributör i Sverige) noterade kniven och kunde konstatera att den inte tillverkas av Böker. Kniven är en uppskalad kopia av Rambler, en smidig kniv designad av Raimund Lhotak för Böker.

Mauser M98 Standard Diplomat

En aldrig sinande efterfrågan har gjort att Mauser åter satsat på den gamla 98 modellen igen. Nu med moderna tillverkningsmetoder Mauser M98 Magnum var först ut, men nu går vapentillverkaren vidare med Mauser M98 Standard Expert och Diplomat i kalibrar anpassade för europeisk och nordamerikansk jakt. JJ har provat Diplomaten.

Vargcirkusen tar aldrig slut

När detta skrivs återstår bara några dagar innan länsstyrelserna i Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg och Västmanland ska presentera sina beslut för vinterns vargjakt.

IF beklagar sorgen i kommentar på Facebook

Karlskrona (JJ) Försäkringsbolaget IF ger nu ytterligare kommentarer kring fallet med Anton Nilssons trafikdödade gonczy polski. En försäkringstjänsteman krävde att hunden skulle grävas upp två veckor efter att den begravts. "Vi har i normalfallet aldrig några sådana krav", skriver IF i en kommentar på Facebook.

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Annonser