Klart med ny skjutbana på Öster Malma

Jägareförbundet får bygga ny skjutbana trots protester.

 Svenska Jägareförbundet har nu fått tillstånd att bygga en skjutbana för hagelskytte vid sjön och Natura 2000-området Likstammen, i närheten av förbundets jaktvårdsskola Öster Malma.

Det är länsstyrelsens miljöprövningsdelegation som efter en lång handläggningstid tagit beslutet att Jägareförbundet får bygga skjutbanan, skriver Sörmlands Nyheter.

Ordförande i miljöprövningsdelegationen är länsjuristen Måns Cederberg, som kommenterar beslutet så här:

– Frågan om en ny skjutbana vid Öster Malma har väckt protester i området. Men nu har miljöprövningsdelegationen kommit fram till ett beslut där vi vägt samman olika aspekter, bland annat buller, och hänsyn till natur, kultur och friluftsliv.

Tillståndet innehåller ett antal restriktioner.Restriktionerna innebär bland annat att skjuttiderna begränsas till vardagar mellan klockan 08.00 och 19.00 för att minimera bullerpåverkan på omgivningen.

Inget skytte får bedrivas från midsommar till den 15 augusti samt under vissa helgdagar och antalet skjutdagar får vara maximalt 95 per år.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser