Klart för vargjakt i Norrbotten

Nu har Naturvårdsverket gett klartecken för skyddsjakt på den varg som härjat i renhjordarna i Porteområdet, nära Sarek i Norrbotten.

– I området finns tusentals renar i två stora hjordar. Det är dåligt om bete på grund av besvärliga snöförhållanden i vinter. Eftersom det finns risk att vargen sprider renhjordarna och renskötseln allvarligt försvåras i området är villkoren för skyddsjakt uppfyllda, säger Johan Bodegård, tillförordnad chef för Viltförvaltningsenheten, i ett pressmeddelande. Länsstyrelsen i Norrbotten har förgäves försökt skrämma iväg vargen, men varje gång har den återvänt till det rentäta området. Vargen har bland annat rivit fem renar i Tuorpons sameby.
Vargen upptäcktes i början av året öster om Tjåmotis i Jåhkågasska sameby i Norrbottens län. Länsstyrelsen har gjort försök att skrämma bort den men den återvänder till området med de stora renhjordarna.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser