Klart för vargjakt i Norrbotten

Nu har Naturvårdsverket gett klartecken för skyddsjakt på den varg som härjat i renhjordarna i Porteområdet, nära Sarek i Norrbotten.

– I området finns tusentals renar i två stora hjordar. Det är dåligt om bete på grund av besvärliga snöförhållanden i vinter. Eftersom det finns risk att vargen sprider renhjordarna och renskötseln allvarligt försvåras i området är villkoren för skyddsjakt uppfyllda, säger Johan Bodegård, tillförordnad chef för Viltförvaltningsenheten, i ett pressmeddelande. Länsstyrelsen i Norrbotten har förgäves försökt skrämma iväg vargen, men varje gång har den återvänt till det rentäta området. Vargen har bland annat rivit fem renar i Tuorpons sameby.
Vargen upptäcktes i början av året öster om Tjåmotis i Jåhkågasska sameby i Norrbottens län. Länsstyrelsen har gjort försök att skrämma bort den men den återvänder till området med de stora renhjordarna.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser