Klart för första jakten någonsin i norska vargzonen

Norge (JJ) På nyårsdagen inleds den första vargjakten någonsin i den norska vargzonen.

SVT Värmland är ett av de medier som rapporterar om jakten där 16 vargar får skjutas.

Det är endast inom vargzonen, en smal remsa av landet som ligger längs nationsgränsen mot Sverige, som Norge tillåter att vargar bildar revir och förökar sig.

Hittills har vargjakt bara tillåtits utanför vargzonen. Nu ska två flockar inom zonen, Osdalsreviret och Julussareviret jagas.

– Vi har börjat spåra och samarbetar med markägare om plogning av vägar så att allt ska vara klart imorgon, säger Arne Sveen, ledare för jaktlaget i Åmot, till NRK.

WWF har stämt staten

Utanför vargzonen jagas 26 vargar, en jakt som inledes strax före jul.

Norska WWF har stämt staten i domstol för att få stopp på jakten. Domstolen beslutade inte om något stopp för jakten, alltså inhibition, och väntas avgöra om jakten kan anses laglig i slutet av nästa vecka.

Knut-Arne Gjems, ledare för Norges jägar- och fiskeriförbund i Hedmark, tror inte att domstolen underkänner jakten. Han ser fram emot jakten men tror att den blir svår för jägarna.

– Det är stora väglösa områden med mycket snö. Det blir svårt, säger Gjems till NRK.

AKTUELLT

Nya rekordsiffror för Jaktjournalen

Kungsbacka (JJ) Utvecklingen går framåt för Jaktjournalen som idag kan presentera rekordsiffror både för tidningen och hemsidan. – Jättekul att landets jägare uppskattar det vi gör, säger chefredaktör Holger Nilsson.

Jan-Erik och hunden drunknade

Kramfors (JJ) Det var Jan-Erik Söderström, Kramfors, och hans hund Rex, som i helgen hittades drunknade utanför Kramfors där de gått ned sig i en vak.

Annonser