Klart för första jakten någonsin i norska vargzonen

Norge (JJ) På nyårsdagen inleds den första vargjakten någonsin i den norska vargzonen.

SVT Värmland är ett av de medier som rapporterar om jakten där 16 vargar får skjutas.

Det är endast inom vargzonen, en smal remsa av landet som ligger längs nationsgränsen mot Sverige, som Norge tillåter att vargar bildar revir och förökar sig.

Hittills har vargjakt bara tillåtits utanför vargzonen. Nu ska två flockar inom zonen, Osdalsreviret och Julussareviret jagas.

– Vi har börjat spåra och samarbetar med markägare om plogning av vägar så att allt ska vara klart imorgon, säger Arne Sveen, ledare för jaktlaget i Åmot, till NRK.

WWF har stämt staten

Utanför vargzonen jagas 26 vargar, en jakt som inledes strax före jul.

Norska WWF har stämt staten i domstol för att få stopp på jakten. Domstolen beslutade inte om något stopp för jakten, alltså inhibition, och väntas avgöra om jakten kan anses laglig i slutet av nästa vecka.

Knut-Arne Gjems, ledare för Norges jägar- och fiskeriförbund i Hedmark, tror inte att domstolen underkänner jakten. Han ser fram emot jakten men tror att den blir svår för jägarna.

– Det är stora väglösa områden med mycket snö. Det blir svårt, säger Gjems till NRK.

AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser