Klappade igen jakten i delområde 2

Bjursås (JJ) Efter sex timmars svettig jakt kunde Klas Johansson och hans kamrater stänga jakten i Delområde 2, Dalarna. Nu är alla björnar på tilldelningen där fällda.

Tre glada björnjägare efter en svettig jakt som slutade med utdelning.

Det har varit en intensiv dag för Klas Johansson och hans kompisar Anders Göras och Josef Nordin i Bjursåsskogarna norr om Falun. När Jakjournalen når honom är precis på väg att hänga in och flå den björnen.

– Vi höll på att ge upp men hundarna löste uppgiften. De har gått 2,5 mil per hund, säger han.

I morse hade de inte mycket att gå på annat än spillning på en väg. Rysstövaren Nadja och Plotthunden Meya jobbade länge med att hitta ett utspår. De kopplades till slut upp men släpptes om vid spillningen och fann till slut ett avhopp. Björnen restes 300 meter in på en myr.

– Då bar det av rätt ut. I bland stod det still men annars var det gångstånd eller så drog bara björnen. Jag lyckades vid ett tillfälle komma så nära att jag såg skallen björnen men kunde inte skjuta.

Till slut kunde Klas, Josef och Anders avsluta jakten och fällde en björnhanne på 150 kg.

– När jag ringde in och rapporterade björnen blev de rejält stressade eftersom de snabbt var tvungna att få ut meddelandet att jakten i området var avlyst.

 

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser