Kimber mod.87

savage.jpgNär Kimber presenterade sin småviltstudsare i kalibrar upp till .22 Hornet fick den många lovord och kallades av en del världens bästa småviltstudsare. Månadens testvapen är även det en småviltstudsare men i den något kraftigare kalibern .223 Remington.


När Kimber valde att bygga en .22 studsare på ett “nedskalat” M98 lås blev det en framgångsrik bössa som fick bra kritik från de flesta håll. Sporrade av framgången beslöt man att även lansera en serie med grovkalibriga studsare. Här blev det dock inte lika lätt att slå sig fram. Efter en hel del problem och förseningar lades projektet ner och numer tillverkar Kimber endast småviltstudsare i kalibrar upp till .223 rem. Bössorna från Oregon har alltid varit snygga att se på med fina kolvar och elegant design. Tyvärr hittade vi en del brister och tveksamma lösningar när vi granskade denna månads testvapen.

Vackert vapen

Modell 87 har en klassisk rak kolv i fin valnöt med en bred framstock som fungerar bra när man skjuter med stöd. I USA kallas denna modell vanligtvis för varmint och med tanke på kalibern är nog bössan främst avsedd för denna skadedjursjakt. Något som verkar vara en modenyck på den amerikanska vapenmarknaden är “floatade” pipor. Detta innebär att pipan förses med längsgående urfräsningar som medger att man kan välja en relativt grov profil på pipan utan att den blir allt för tung. Man får även en något bättre avkylning av pipan genom att ytan ökas med urfräsningarna. Kimber har valt att ge sin mod 87 en rostfri “floated” pipa. Om dessa urfräsningar är helt nödvändiga på en jaktbössa kan man nog diskutera. Man kan nog misstänka att urfräsningarna mer är till för att dra blickar till sej än att göra bössan fjäderlätt.

Klassisk stock

Kimber mod. 87 har en klassisk stock med enkla och rena linjer. Träbiten är av bra kvalitet men den hade förtjänat ett bättre öde än att få ett lager plastlack. En traditionell oljeboning hade varit mycket mer elegant och hållbart. Nätskärningen är välgjord med ca 20 linjer per tum. Stocken är försedd med aluminiumpelare runt såväl bakre som främre stockskruvar. Detta är en vanlig lösning om en stadig och bra bäddning eftersträvas. Det märkliga är dock att det inte finns någon plastbäddning runt lådan, den ligger an direkt mot träet och de inpassade aluminiumpelarna. Med en plastbäddning hade det blivit en förstklassig lösning som hade säkerställt att träffläget inte skulle ändras under skiftande väderlek.

Mauser lås

Kimber har hållit fast vid det nerskalade M98 låset med den långa utdragaren. Ett M98 originallås är mycket tillförlitligt och ställer sällan till med problem med patroner som inte följer med ut eller fastnar. Det är emellertid mycket tidsödande att tillverka ett lås exakt som en M98. Det krävs en hel del hantverksmässig inpassning för att det skall fungera. Här har Kimber inte riktigt nått ända fram. Den så viktiga snedställda urfräsningen i slutstycket med motsvarande vinkel på utdragaren har slopats. Denna lilla men mycket viktiga detalj gör att utdragaren dras in mot hylsan vid hög belastning. De flesta av dagens M98 kopior saknar denna finess så även M98: ans föregångare M96.
Testvapnet var av enkelskottstyp och saknar därmed magasin. Vänder man bössan hittar man en varbygel och en pistolgreppsrosett i stål, allt snyggt och välgjort. Dessa attribut ses allt mer sällan på dagens vapen. Säkringens konstruktion lämnar en del att önska då den endast spärrar avtryckaren. Hela lösningen verkar tveksam i våra ögon.

Utmärkt trycke

Eftersom vapnet nog i första hand är avsett för skadedjursskytte på långa håll är det försett med ett mycket bra justerbart trycke. Det kändes mycket rent och bra under provskjutningarna. Den rostfria pipan är 61 cm lång vilket kan tyckas vara lite långt för en .223 rem. Pipan förefaller vara knappräfflad med 6 st. låga bommar. Under testskjutningarna var den mycket lätt att hålla ren och visade inga tecken att snabbt samla på sig mantelavlagringar.
Bössan levererades från generalagenten med ett paket Lapua 55 grains helmantelammunition. Det visade sig att bössan sköt mycket bra med den fabriksladdade helmanteln från Lapua. Den första serien blev 20 mm på 100 meter och de tre följande serierna låg även de runt 20 mm. En sak som förvånade oss en smula var att kulan på Lapuas helmantelammunition låg mot bommarna i testbössan. Detta ställde inte till några problem för oss men det kan bli bekymmer med andra sorters fabriksladdad ammunition. För handladdaren är detta snarare en fördel. När vi sedan laddade om dessa hylsor med matchkulor från Sierra, Hornady samt Nosler blev det riktigt fina serier. Den minsta träffbilden mätte 11 mm sköts med Noslers 52 grains matchkula och Vithavouri N-133 krut.

Problem

Den fabriksladdade ammunitionen ställde inte till med några problem när de avskjutna hylsorna skulle dras ut ur patronläget. Det blev dock mera problematiskt när hylsorna laddats om några gånger, utdragaren klev ofta över hylsans fläns och lämnade kvar densamma i patronläget. Här vill vi understryka att de laddningar vi använde låg under vad som kruttillverkarna anger som maxladdning och att vi inte upplevde att hylsorna kärvade i bössan som om det var fråga om höga tryck. Tändhattarnas utseende indikerade inte hellre höga tryck.
Dessa problem med hylsor som lämnades kvar i patronläget förmodar vi beror på att stålet i utdragaren är för mjukt och saknar spänst. Det märktes att utdragaren var lite glapp och inte låg an mot slutstycket. En utdragare av denna typ är ursprungligen konstruerad för att patronens fläns ska slinka in under utdragare när patronen matas upp ur magasinet. Eftersom testvapnet saknar magasin tvingas utdragaren över flänsen på varje patron som skall avfyras. Kanske en modernare utdragare som på t.ex. en Tikka hade varit att föredra på denna enkelskottsmodell.

Sammanfattning

Denna månads testvapen väckte blandade känslor hos oss. Vissa detaljer som t.ex. säkringen och den krånglande utdragaren är allvarliga problem som inte är så lätta att komma till rätta med. Den mycket goda precisionen och vapnets utseende höjer det däremot högt över de flesta av sina konkurrenter. Det är ett smidigt och snyggt vapen och om småviltsjägaren gör sitt går det att träffa små mål på mycket långa håll.

Fakta
Modell: Kimber M 87
Kaliber: 223 R
Piplängd: 61 cm
Magasin: Enkelskott
Säkring: Sidosäkring låser låser och styckshandtaget.
Totallängd: 108 cm
Vikt: 3.2 kg
Pris kr: Ca 10.000 kr
Generalagent: Vapen och Skytte Lycksele
Text och foto: THOMAS ERIKSSON och STEFAN KARLSON

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser