Kilbackens Raju-Jocke vann Räv-SM

Ödeshög (JJ)Finskstövaren Kilbackens Raju-Jocke tog hem Räv-SM 2014 med två solklara förstapris. Men det var med minsta möjliga marginal till tvåan Nässjöns Astock.
Vinnarhunden, Kilbackens Raju-Jocke tillsammans med ägaren Anton Engberg från Tingsryd. Foto: Ted Karlsson

Räv-SM har avgjorts under helgen på fina marker utanför Ödeshög i Östergötland. Tio kvalificerade stövare har tampats om den ärofulla titeln. I år knep finskstövaren Kilbackens Raju-Jocke första platsen, med två fina första pris i ryggen på 64, respektive 63 poäng.

Hack i häl kom dock schillerstövaren Nässjöns Astock som också tog en elitetta. Hans egenskapspoäng för de två prisdreven var 63 respektive 64 poäng. När det stod klart att de två bästa hundarna hade samlat på sig lika många egenskapspoäng fick kollegiet istället börja titta på tappttider för att skilja de både mycket kompetenta stövarna åt.

Med minsta möjliga marginal tog Raju-Jocke hem SM-titeln. Ägaren Anton Engberg från Tingsryd har all anledning att vara glad.

Av tio startande hundar tog fem hem en elitetta under årets prov. Jaktjournalen gratulerar Anton Engberg och tackar Östergötlands stövarklubb för ett bra arrangemang.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser