Katastrofalt dålig älgstam i Malå

Malå (JJ) Efter flera års av vikande älgstam talar man nu om kris i älgskogen i Malå. För att råda bot på problemen har jaktvårdskretsen beslutat att vuxna älgar endast ska jagas de två första dagarna.

Enligt Jaktvårdskretsens ordförande Göran Nilsson är det första gången i länet som en sådan här drastisk metod används. Enligt Nilsson är det  jägarna som skjutit för många älgar under en följd av år. Nu har de privata markägarna, storskogsbruket och samebyn gått med på att begränsa avskjutningen av vuxna älgar
Genom den här åtgärden hoppas man att kunna spara upp till sextio vuxna älgar till nästa år.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser