Katastrofalt dålig älgstam i Malå

Malå (JJ) Efter flera års av vikande älgstam talar man nu om kris i älgskogen i Malå. För att råda bot på problemen har jaktvårdskretsen beslutat att vuxna älgar endast ska jagas de två första dagarna.

Enligt Jaktvårdskretsens ordförande Göran Nilsson är det första gången i länet som en sådan här drastisk metod används. Enligt Nilsson är det  jägarna som skjutit för många älgar under en följd av år. Nu har de privata markägarna, storskogsbruket och samebyn gått med på att begränsa avskjutningen av vuxna älgar
Genom den här åtgärden hoppas man att kunna spara upp till sextio vuxna älgar till nästa år.

3 kommentarer

  • Som man bäddar får man ligga !
    Om år av vikande älgstam inte är signaler nog att agera omgående, ter det sig patetiskt att tala om kris. Den har man ju skapat alldeles på egen hand. Det tar minst 10 år att reparera delar av den skada hänsynslös avskjutning orsakat.

  • vilda western
    bäddar tyvärr för en hel del bortskjutna kalvkor.”vi val ju få nå kött inni låern” För övrigt så är stammen inom Norsjö lika eländig,dock utan åtgärd än så länge.Släpp&jaktprovsförbud under brunsten vore inte fel.

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser