Katastrof för älgstammen i Småland

Under de senaste åtta åren har älgstammen minskat i Småland. Nu närmar den sig katastrofalt låga siffror visar jägareförbundets sammanställning av Älg-obs.

Värst är det i Eksjö-skogarna där behöver jägarna 16–18 timmar innan de kan observera en älg. Kalvfödslarna har också minskat drastiskt, i fjol födde älgkorna i genomsnitt 0,76 kalvar vardera. För två år sedan var reproduktionstalet 0,9 kalvar.
Bristen beror i första hand på en uppenbar tjurbrist. 1999 bestor älgstammen av 34 procent tjurar, i fjol var motsvarande siffra 25 procent. Dessutom är tjurarna unga, de flesta bara ett år.
Nu vill många jägarna införa ett totalt tjurförbud kommande älgjakt.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser