Katastrof för älgstammen i Småland

Under de senaste åtta åren har älgstammen minskat i Småland. Nu närmar den sig katastrofalt låga siffror visar jägareförbundets sammanställning av Älg-obs.

Värst är det i Eksjö-skogarna där behöver jägarna 16–18 timmar innan de kan observera en älg. Kalvfödslarna har också minskat drastiskt, i fjol födde älgkorna i genomsnitt 0,76 kalvar vardera. För två år sedan var reproduktionstalet 0,9 kalvar.
Bristen beror i första hand på en uppenbar tjurbrist. 1999 bestor älgstammen av 34 procent tjurar, i fjol var motsvarande siffra 25 procent. Dessutom är tjurarna unga, de flesta bara ett år.
Nu vill många jägarna införa ett totalt tjurförbud kommande älgjakt.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser