Kanonstart på lojakten

Junsele (JJ) Rovdjursjägaren Stefan Lindström, Näsviken, har haft en kanonstart på årets lojakt. I går fälldes den tredje lokatten för hans hundar.

Stefan Lindström har haft en fantastisk start på årets lojakt. Vid premiären fällde han en lodjurshona på drev för finnstövarna Clint och Bull, vid en jakt i Lungvik, utanför Kramfors.

– Det blev cirka en timmes drev för hundarna, Bull som är min egen och jaktkompisen Andreas Dynesius hund Clint. En mager hona på 8,5 kg, berättar Stefan.

Dagen efter var det dags igen och Stefan sköt ännu en lokatt på drev.

– Vi var kvar i samma område utanför Kramfors där en fårbonde haft problem med att lokatter rivit hans får. Jag släppte min unga finnstövare Lynx, som blir två år i april. Men vi spårade länge och det blev först på eftermiddagen vi släppte.

– Lynx drog gick på slag i cirka två kilometer innan han reste lon. Jag hörde inte drevet utan gick upp på berget för att se vad han häll på med, jag såg på pejlen att det gick runt runt och plötsligt mötte jag lon och sköt den. En hona på 17 kg, berättar Stefan.

I går var återigen Stefan på en lyckad lojakt. Jägaren Dan Larsson, Junsele, ringde och hade sett lospår efter två djur söder om Junsele i trakten av Mo.

– Vi ringade aldrig utan jag gick på spåren med Bull och Lynx som tog upp redan efter 500 meter. I drygt två timmar gick drevet i jäkligt brant och besvärlig terräng. Långa stunder var det gångstånd men jag han aldrig in och till slut träade lodjuret.

– Jag brukar aldrig skjuta själv när katterna går i träd utan då får den som ringt in mig komma och skjuta, så Dan fick avsluta jakten, berättar Stefan.

Lokatten var en hona på 17 kg. Och det fjärde lodjuret för unghunden Lynx, som redan ifjol var med om två skjuta lokatter.

– Vi har ringat den andra lon i samma område just nu. Så vi kommer att släppa inom kort, vi har en decimeter nysnö på skare och förhållandena är ganska bra. Jag hör av mig senare idag till Jaktjournalen om vi lyckas igen… avslutar Stefan Lindström via mobiltelefon strax söder om Junsele.

Har Du spännande rapporter från årets lojakt, Skicka MMS till Jaktjournalen, tel 070-395 00 94, så ringer vi upp.

Gårdagens lokatt fälldes av Dan Larsson, Junsele, och den tredje för Stefan Lindströms hundar i vinter.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser