Kanonstart på björnjakten i Skyttmon

Skyttmon (JJ) Idag startade PN-Jakt i Skyttmon sin björnjakt och det blev en hejddundrande jaktpremiär med ett suveränt hundarbete och en fälld björn.

Conny Karlsson, Årjäng, fällde premiärbjörnen i Skyttmon hos PN-Jakt.

PN-Jakt i Skyttmon har iflera år arrangerat uppskattade björnjakter och när man startade årets jakt fick många jägare känna på ökad puls.

Tidigt i morse började de norska björnhundsägarna Ida och Ole Gjermund Nymoen, Trysil, banda med sin gråhundshane Sako. Efter ett tag började han visa tecken på att han kände björn och de släppte. Men först hände inget, jägarna kunde följa Sako på pejlen och först efter 10 km spårning hittade han björnen.

Sako ställde björnen i upptaget, men det stod då 200 meter inne på en grannmark.

Efter flera försök att stöta loss björnen utan att lyckas bestämde man sig för att koppla Sako, men då gick björnen plötsligt loss och det blev full jakt.

– Sako gjorde ett helt fantastiskt arbete, jag fattar inte hur han orkade. Det var många passkyttar som var mycket nära att komma till skott. Men till slut gick björnen i pass hos Conny Karlsson, Årjäng, som lyckades fälla björnen. Strax innan hade Sako brutit, och då var det 24 grader varmt, berättar Per Nordwall, PN-Jakt.

– Det man minns bäst från den här jakten är Sakos enorma jobb och att Conny lyckades skjuta som sista passkytt innan björnen gått förlorad för oss idag. Nu är vi på väg till slakteriet för att besiktiga och slakta. Det är en hanbjörn på cirka 100 kg.

– Nu är det slutjagat för idag, men vi tar nya tag imorgon, avslutar Per.

Ett 20-tal gäster fick uppleva en spänande jakt i hos PN-Jakt idag.

Ett 20-tal gäster fick uppleva en spänande jakt i hos PN-Jakt idag.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser