Kanonsäsong för Storumans björnspecialist

Nilos andra björn för hösten fälldes av Mats Svahn, till vänster, från Kyrkbergets jaktlag, norr om Storuman. Allt fler jägare jagar björn och i takt med detta ökar antalet entusiastiska björnspecialister. Bland de nya, unga och framgångsrika jägarna som lägger full fokus på björn finns Johan Larsson från Storuman. Text och foto: Calle Bredberg

26-årige Johan Larsson presenterades första gången i JJ nr 9 2011. Då var han både älg- och björnj­ägare men i dag är han en björnspecialist som har lämnat älgjakten för gott.
Den kanske viktigaste inspirationskällan i Johans utveckling är gråhunden Lahtis Nilo. Med en sådan fantastisk björnhund är det lätt att bli fast för björnjakten.

Nya ämnen i stallet

Nilo har i dag hunnit bli sju och ett halvt år och bjuder regelbundet på härliga björnjobb. Med tanke på att Nilo inte kommer att hålla hur länge som helst finns det givetvis ytterligare några björnskällarämnen i stallet.
– I dag har jag tre gråhundar och en schiller­stövare. De två yngre gråhundarna har redan kommit ganska långt i utvecklingen, medan stövaren ännu är ett oskrivet kort. Vi har dock tränat en hel del och han visar ett bra intresse för björnskinnet, berättar Johan.
Träningen som Johan syftar på är med hans egna beredda skinn, som han antingen själv lägger sig under eller hänger upp på lämplig plats i träningssyfte. Redan vid åtta veckors ålder får valparna träffa skinnet för första gången.
Av de yngre gråhundarna har treårige Tero kommit längst i utvecklingen. Han har gjort många fina jobb och har varit med på en skjuten björn tillsammans med Nilo. Allt talar för att han snart kommer in i sin bästa tid. Falcon, som blir två år i februari, ser också mycket lovande ut, även om han inte har hunnit delta i några skarpa lägen ännu. Med en pappa som heter Rävas Odin och en mamma som lystrar till Lahtis Akka har han förstås alla förutsättningar att bli en utmärkt björnhund.

En hjälte i fokus, Lahtis Nilo.
Bra säsong

Jaktjournalen träffar Johan Larsson under den första älgjaktveckan, precis när han kommer ut ur skogen med en 81 kilos hanbjörn. Den nöjde skytten vid hans sida heter Mats Svahn, tillhörande Kyrkbergets jaktlag norr om Storuman. Nilos del i jobbet har som vanligt varit beundransvärt.
– Men det var tufft för Nilo i dag. Jag har nog aldrig sett en aggressivare björn mot hun­den. Han var helt tokig på Nilo. Vi hade svårt att få fritt läge och stötte två gånger innan Mats kom till avslut bara sju, åtta meter från björnen, konstaterar Johan.
Den trätlystna björnhannen var nummer två i år för Nilo, som därmed har passerat tvåsiffrigt med råge. Johan har själv fällt halvdussinet nallar efter Nilo. Årets första björn fällde han knappt två veckor innan mötet hos Kyrkbergets jaktlag. Några dagar efter vårt möte med Johan var det dags igen. Den björnen fälldes under en dramatisk avslutning, efter en händelserik dag då ännu en björn så när kunde fällas.
Ytterligare några dagar senare, just innan licensfönstret i Västerbotten stängdes, hann det bli ännu en björn för Nilo. Den sista björnen fälldes av Marcus Granström, från Sorsele, som fick smyga på ett björnståndskall för första gången i sitt unga liv. Mer spännande än så blir det knappast i jaktskogen.
Mellan alla fällda björnar har Johan och Nilo naturligtvis massor med jaktdagar på björnar som har klarat livhanken endast tack vare tillfälligheter och omständigheter. För björnjägare är det förstås inte ovanligt att hun­den eller hundarna skäller en björnhona med ungar eller att passkyttarna inte är tillräckligt alerta när allt händer i ett flyktigt ögonblick. En sak kan man dock vara ganska säker på – när ”Team Larsson-Nilo” är i markerna händer det saker.

Besök gärna www.larssons­bjornjakt.se där Johan Lars­son bland annat lagt upp en jaktdagbok, bilder och videoklipp. n

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser