Kan få skolskjuts på grund av varg

Finland (JJ) Ökande antal vargobservationer i finska Snappertuna gör att skolelever nu föreslås få skolskjuts.

Det är Yle som berättar att Ingå-Snappertuna jaktvårdsföreningen för tre veckor sedan fått rapport om vargar som vid 75 tillfällen besökt gårdar 2017.

2016 var siffran 25.

Åtta vargar rör sig i området och tidigare har Raseborgs stad sagt nej till att sätta in skolskjuts på grund av vargar. De nya uppgifterna om antal gårdsbesök gör nu att den inställningen kan ändras.

Inför bildningsnämndens möte i veckan är förslaget att även elever som formellt inte har rätt till skolskjuts ska kunna få det. Föräldrarna ska också kunna få reseersättning för att de kör sina barn till busshållplatserna.

Barn upp till andra klass ska prioriteras.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser